HENRIK NEUBAUER IN BARVE ZELENEGA SMARAGDA

V sredo, 15. februarja 2017, ob 18. uri, bo v veliki dvorani Krke (Dunajska cesta 65 v Ljubljani) večer posvečen ljudski simfonični pesnitvi Avgusta Ipavca Barve zelenega smaragda.

Skladbo je letošnji zlatomašnik, goriški duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec posvetil spominu na 100-letnico prve svetovne vojne, še posebej padlim v septembrskih bitkah leta 1916 na Goriškem in na Sveti Gori, izvedli so jo simfonični orkester RTV Slovenija in mešani zbor Adoramus ter udeleženci pevskega tedna v Soči pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika. Pri izvedbi zahtevne, poldrugo uro trajajoče simfonije so sodelovali priznani recitatorji – Pavle Ravnohrib je posodil glas pesnitvam Simona Gregorčiča, Jernej Kuntner je prebiral pisma avstrijskega vojaka, Simon Dobravec in Žan Perko pa ruskega in slovenskega vojaka – ter plesalci baletne šole Konservatorija za glasbo v Ljubljani ter otroška folklorna skupina Pastirci izpod Krna in igralska skupina Drežnica. Pod režijo in koreografijo se je ob 70-letnici svojega umetniškega ustvarjanja podpisal naš član Henrik Neubauer.

Pesnitev je bila izvedena 17. septembra 2016, na Sveti Gori nad Gorico v okviru Kogojevih dni.

Večer, posvečen temu pravzaprav edinemu kulturno-umetniškemu spominu na 1. svetovno vojno v Sloveniji, bomo pričeli s pogovorom z ustvarjalci. Gostili bomo dirigenta Marjana Grdadolnika, režiserja Henrika Neubauerja in glavnega organizatorja Festivala Kogojevi dnevi Petra Blažeja. Večer bo povezovala gospa Neva Brun.

Pogovoru bo sledila projekcija posnetka prireditve.

Prisrčno vabljeni!