VELIČASTNA PREMIERA ROMANTIČNEGA BALETA GISELLE V SNG MARIBOR

Prvi petek v novembru 2010 je balet SNG Maribor poskrbel za pravo baletno poslastico, v baletnih krogih dolgo pričakovano premiero baleta Giselle. Uprizoritev, ki se trdno oklepa originalne, tradicionalne klasične postavitve, je zadostila vsem željnim pravega klasičnega baleta. Za mariborski baletni ansambel jo je po originalni verziji Mariusa Petipaja postavil Rafael Avnikjan, slovenskemu občinstvu poznan že z lanskoletne postavitve baleta Bajadera v koprodukciji ljubljanskega in mariborskega baleta. Scenografija je bila v rokah Juana Guillermo Nova, kostume je izdelal Luca Dall’Alpi. Premieri in reprizam je dirigirala Alice Farnham, ki pa je sicer izvrstnim plesalcem v tempih povzročala kar nekaj skrbi.
Pokazatelj, da se v SNG Maribor pri izboru predstave niso zmotili, je bilo v prvi vrsti navdušenje občinstva, iz strokovnih krogov pa prepoznavnost številnih pravilnih odločitev vodstva v skrbi za bodočnost ansambla.
Za uprizoritve so pripravili kar tri zasedbe tako glavnih kot manjših solističnih vlog. Na premieri so zaplesali odlična Alenka Ribič Laufer kot Giselle, izvrsten Anton Bogov kot Vojvoda Albrecht, Sergiu Moga kot prepričljiv Hilarion, Myrtha je bila Galina Čajka, njeni spremljevalki Ines Petek in Evgenija Koškina, v kmečkem pas de deuxu sta se predstavila Evgenija Koškina in Matjaž Marin, Wilfried je bil Vadim Kurgajev, Bathilde Tanja Baronik in Herzog Marin Turcu.
Že takoj v začetku tedna po premieri sta se mariborskemu občinstvu predstavili v vlogi Giselle še Katarina de Meneses s partnerjem Antonom Bogovim in Tijuana Križman Hudernik z Matjažem Marinom kot Vojvodo Albrechtom, Hilariona sta zaplesala še Eric Borrough in Sytze Jan Luske, Myrtho Olesja Hartmann, pa potem Kmečki pas de deux Asami Nakashima in Eric Borrough, ter solo vili Branka Popovici in Tetiana Svitlična. Še posebej zanimivo v barvni paleti različnih zasedb je, da se interpretacije posameznih vlog med seboj razlikujejo, vse pa se tesno držijo izpovednega in plesnega stila. Ob izkušenih zvezdah mariborskega baleta, kot sta Alenka Ribič Laufer in Anton Bogov, so tako zaplesali še mladi plesalci, ki so od prvega do zadnjega upravičili zaupanje vodstva!
Nadvse navdušujoče spoznanje je tudi vključitev več mladih baletnih plesalcev, gojencev Srednje baletne šole Konservatorija za glasbo in balet v predstavo. Tako mladi baletni plesalci pravočasno pričenjajo z nabiranjem odrskih izkušenj, kar se bo v prihodnosti obrestovalo tako posameznikom na njihovi profesionalni baletni poti, kot tudi SNG Maribor. Slednji tudi sicer v zadnjih letih dokazuje, da je sodelovanje profesionalnega baletnega ansambla z osrednjo izobraževalno baletno ustanovo mogoče zastaviti na pravilnih temeljih, ki temelji predvsem v pravočasnem vključevanju dijakov v predstave profesionalnega baletnega ansambla.
Mariborska Giselle, ki izžareva več letni trud, ki ga je vodstvo SNG Maribor vložilo v razvoj baletnega ansambla je tako predstava, za katero lahko le upamo, da bo na odru živela še dolgo.