UMRLA JE REVOLUCIONARKA PLESNE UMETNOSTI PINA BAUSCH

30. junija 2009 je v starosti 68 let umrla svetovno znana koreografinja Pina Bausch.

Pina Bausch je bila rojena v mestu Solingen, blizu Düsseldorf kot tretji in najmlajši otrok. S plesom se je pričela ukvarjati že v rani mladosti.

Od leta 1955 je študirala na Folkwang akademiji v Essnu pri Kurtu Jossu, enemu najbolj vplivnih ustanoviteljev nemškega ekspresionističnega plesa. Po diplomi leta 1960 je dobila štipendijo in nadaljevala študij na znameniti šoli Juilliard New Yorku, kjer so bili njeni učitelji Anthony Tudor, José Limón in Paul Taylor. Kot izredno nadarjena plesalka je v New Yorku sodelovala s plesnimi ansambli Paula Sanasarda in Donya Feuer, kasneje pa se je pridružila ansamblu New American Ballet in postala članica baleta Metropolitanske opere. Leta 1962 se je Pina Bausch ponovno pridružila Kurtu Jooss kot solistka “Novega Folkwang Baleta. Pomagala je tudi pri postavitvi številnih Joossovih koreografij.

Leta 1972 je postala umetniški vodja baleta Wuppertalske opere, ki se je kasneje preimenoval v Tanztheater Wuppertal.

Koreografski pohod je pričela leta 1968, njen bogat koreografski opus pa so pomembno zaznamovala dela, kot so Gluckov balet Orfej in Evridika, triptih Wind von West (Veter z zahoda), Der zweite Frühling (Druga pomlad), Le Sacre du printemps (Posvetitev pomladi) Igorja Stravinskega in druge. Poleg omenjenih del pa plesni poznavalci v ospredje postavljajo njeno  koreografsko mojstrovino z naslovom Cafe Müller iz leta 1978, takoj za njo pa še Palermo, Palermo iz leta 1989.

Njena koreografska revolucionarnost v videnju umetnosti je precej odstopala od ustaljenih vzorcev. Poleg številnih nagrad je Pina Bausch pred dvema letoma na Mednarodnem festivalu sodobnega plesa v Benetkah prejela zlatega leva za življenjsko delo.