TRETJI BALETNI DNEVI SNG OPERA IN BALETA LJUBLJANA

V času med 11. in 18. junijem 2010 so v Ljubljani potekali 3. baletni dnevi v organizaciji SNG Opera in balet Ljubljana. Začeli so se z otvoritvijo fotografske razstave o lani preminuli legendarni nemški plesalki, koreografinji in pedagoginji Pini Baush (1940–2009), ki je svetovni plesni prostor zaznamovala z izvirnim plesnim izrazom in prenovo plesnega gledališča.
Razstava je nastala v sodelovanju z Goethejevim inštitutom Ljubljana.
Ostale prireditve so potekale na prizorišču na Prešernovem trgu. Osrednji dogodek je bil Gala koncert baletnih zvezd 11. in 13. junija 2010 na katerem so poleg domačih plesalcev Ane Klašnje, Bojane Nenadović Otrin, Tjaše Kmetec, Rite Pollacchi, Josepha Bunna, Petra Đorčevskega in Lukasa Zuschlaga nastopili še gostje: Bridget Breiener, Adiarys Almeida, Wieslaw Dudek, Ivan Gil Ortega in Joseph Gatti. Plesalci so se predstavili z nastopi v baletnih odlomkih in plesnih točkah priznanih tujih in domačih koreografov. Tako smo si lahko ogledali Balkonsko sceno iz Romea in Julije (kor. Dinko Bogdanić), pas de deuxe iz Onjegina (kor. John Cranko), Don Kihota in Plamena Pariza, pa sodobne točke kot so duet Kazmirjeve sanje (kor. Mauro Bignizetti), moško variacijo iz baleta Pet tangov (kor.Hans van Manen), Adagietto (kor. Renato Zanella), Poklon Michaelu Jacksonu (kor. Michael Jackson in Joseph Gatti), Triumf srca (kor. Kjara Starič in Joseph Bunn) ter nenazadnje. in kaj ostane. (kor. Lukas Zuschlag). Gala koncert baletnih zvezd 11. junija je hkrati zaznamoval začetek sklopa kulturnih prireditev Junij 2010 v Ljubljani.
Dan po prvem koncertu, 12. junija 2010, se je ljubljanski baletni ansambel predstavil z Labodjim jezerom, idealom romantičnega baleta – tokrat po Prešernu, na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in v koreografiji Bojane Nenadović Otrin ter Jaša Otrina. V predstavi, ki je premiero doživela pred letom dni (o njej smo podrobneje pisali v predhodni številki glasila Balet) so tokrat v glavnih vlogah zaplesali Rita Pollacchi kot Julija Primic, gost Tomislav Petranović kot France Prešeren, Tjaša Kmetec kot Ana Jelovšek in Lukas Zuschlag kot Matija Čop.
Zadnja predstava v sklopu letošnjih Baletnih dni je bila Urbanobalet, premierno uprizorjena meseca maja 2010 v Centru urbane kulture Šiška kot cikel mladih koreografov. Sestavljata jo dva baleta, Neverland Ing v koreografiji Sanje Nešković Peršin in Comfort Zone (Območje udobja) v koreografiji Kjare Starič.
Tako kot pred letom dni, ko so Baletni dnevi potekali pretežno na ljubljanskem Prešernovem trgu, je organizatorjem tudi letos precej preglavic povzročilo slabo vreme. Zaradi dežja so bili primorani odpovedati dve baletni predstavi, in sicer eno izvedbo Labodjega jezera, ideal romantičnega baleta – tokrat po Prešernu ter eno izvedbo predstave Urbanobalet.