TIJUANA KRIŽMAN HUDERNIK – DOBITNICA TARTINIJEVEGA PRIZNANJA 2010

Slovenska balerina Tijuana Križman Hudernik je dobitnica letošnjega Tartinijevega priznanja, ki ga za izjemne stvaritve na področju kulture vsako leto ob Slovenskem kulturnem prazniku podeljuje Mestna občina Piran. Priznanje ji je na osrednji občinski proslavi v Avditoriju Portorož, ki jo je programsko oblikovalo Društvo baletnih umetnikov Slovenije, svečano podelil župan Mestne občine Piran, Tomaž Gantar.
V obrazložitvi nagrade mladi in obetavni balerini so med drugim zapisali: »Vrhunska baletna plesalka Tijuana Križman Hudernik je nedvomno zaslužna za izjemno promocijo tako našega mesta in občine Piran kakor tudi plesne ustvarjalnosti med mladimi.«
Tijuana Križman Hudernik je pri štirinajstih letih začela z baletom na SGBŠ v Mariboru. Šolanje klasičnega baleta je pod mentorstvom Nikolaja Shilnikova uspešno zaključila z maturo leta 2002. Na zaključni produkciji je odplesala glavno vlogo Pepelke v koreografiji Ika Otrina.
Še istega leta je uspešno opravila sprejemne izpite za vpis na Akademijo milanske Scale. Med šolanjem je sodelovala na Gala Nureyev v teatru Arcimboldi v Milanu in na gala koncertu ob 190. obletnici šole milanske Scale. Na zaključni produkciji Akademije milanske Scale je odplesala pas de trois iz baleta Paquita. Leta 2004 je akademijo z odliko zaključila in se pridružila solo zboru baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer je leta 2008 postala solistka.
Med šolanjem na SGBŠ je nastopila v Plesu kadetov in Giselle. V SNG Maribor je do danes plesala glavne vloge v Trnuljčici, Pepelki, Malem princu, Radio&Juliet, Hrestaču, Vojčku in nastopila v Labodjem jezeru, Grku Zorbi, iz Veka Vekov, Arhitekturi tišine, Gospodarjih časa, Lakme, Pret-a-porter, Traviati, Bajaderi in Watching others. Gostovala je v Luksemburgu, Italiji, Avstriji, Srbiji, na Hrvaškem, Japonskem, Portugalskem, Singapurju, Kanadi, Koreji, ZDA ter Kolumbiji. Poleg redne zaposlitve Tijuana Križman Hudernik ves čas sodeluje tudi v predstavah in koncertih Društva baletnih umetnikov Slovenije.
Udeležila se je več tekmovanj, na katerih je leta 1998 prejela prvo nagrado v Celovcu, leta 2000 tretjo nagrado v (modernem plesu) in tretjo v (klasiki) v Freiburgu, leta 2000 tretjo nagrado v Firencah (Italija), leta 2001 prvo nagrado in zlato plaketo na Tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev v Ljubljani, leta 2003 malo plaketo Občine Piran, leta 2005 drugo nagrado in srebrno plaketo na Tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev v Ljubljani, leta 2006 drugo nagrado v Firencah, leta 2007 prvo nagrado in zlato plaketo ter Grand prix na Tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev v Mariboru, prvo nagrado na Dunaju in tretjo nagrado v Rimu. Društvo baletnih umetnikov Slovenije je Tijuani Križman Hudernik leta 2007 dodelilo strokovno nagrado Lydie Wisiakove za pomembne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti v letu 2006, za izjemno uspešne nastope in oblikovanje vloge Aurore v baletu Trnuljčica.