SVEČANI BALETNI KONCERT 2018

V Slovenskem narodnem gledališču Opera in balet Ljubljana je bil 18. aprila 2018  na sporedu letošnji vseslovenski baletni praznik, Svečani baletni koncert, ki ga vse od leta 2012 dalje z združenimi močmi vsako leto uprizorijo Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Balet Slovenskega narodnega  gledališča Opera in balet Ljubljana in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Pri izvedbi sta se jim pridružila tudi Baletna šola Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Umetniška gimnazija – smer Balet Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Koncert v letu 2018 je ponudil na ogled dobršno mero klasičnih in sodobnih baletnih točk. Poudarek je bil na aktualnih nagrajencih, katerim so se pridružili tako lanskoletni nagrajenci kot tudi nekateri drugi solisti obeh slovenskih baletnih ansamblov, svečanost pa so pokrepili še bodoči upi slovenskega baleta, ki se šolajo na enem in drugem slovenskem baletnem Konservatoriju.

Večer so odprli učenci Baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana s koreografijo Vesne Cestnik Tehovnik, Pizzicatto polka, na glasbo Johanna Straussa mlajšega in v izvedbi Lane Šifrar, Neže Ane Goričar in Vida Vidica, sledila pa jim je Gita Šaravanja, dijakinja Umetniške gimnazije Konservatorija za glasbo in balet Maribor z variacijo iz baleta Paquita v koreografiji Mariusa Petipaja in na glasbo Ludwiga Minkusa. Pas de deux iz drugega dejanja baleta Giselle v koreografiji Jeana Corallija in Julesa Perrota sta suvereno zaplesala solista Baleta SNG Maribor, Catarina de Meneses in Ionut Dinita, v duetu Lare in Komarovskega iz baleta Doktor Živago v koreografiji Jiříja Bubeníčeka in na glasbo Dmitrija Šostakoviča pa sta se predstavila lanskoletni nagrajenec z nagrado Lydie Wisiakove za posebne dosežke na področju baletne umetnosti, Petar Đorčevski in Tjaša Kmetec, oba solista Baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Gaj Žmavc je predstavil svojo sodobno koreografsko miniaturo z naslovom Moment musicaux na glasbo Domenica Scarlattija, v kateri je zaplesal skupaj s Tetiano Svetlično – oba člana Baleta SNG Maribor, prvi del pa sta zaključila letošnja nagrajenka Nina Noč in Kenta Yamoto, solista Baleta SNG Opera in balet Ljubljana, s pas de deuxom Elegija iz četrtega dejanja Labodjega jezera v koreografiji Lynne Charles in na glasbo Petra Iliča Čajkovskega.  

Najava Svečane podelitve strokovnih nagrad s področja baletne umetnosti v Sloveniji je pripadala Baletu SNG Opera in balet Ljubljana z Valčkom iz baleta Doktor Živago, predstave, ki je bila leta 2017 nagrajena z nagrado Lydie Wisiakove. 

Po dodelitvi nagrad so sledile še štiri baletne poslastice, ki so večer zaokrožile v celoto. Sodobno koreografsko stvaritev  turškega koreografa Rutkaya Özpinarja, Viral load, sta na glasbo Maxa Richterja zaplesala člana Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Marin Ino in Richèl Wieles, solista mariborskega baleta Asami Nakashima in Yuya Omaki pa sta se predstavila v pas de deuxu Diana in Acteon na glasbo Cesara Pugnija in v koreografiji Mariusa Petipaja. Letošnja nagrajenka Giorgia Vailati je nato s Kentom Yamamoto zaplesala duet iz baleta Simfonija otožnih pesmi, ki ga je Balet SNG Opera in balet Ljubljana posvetil prezgodaj preminulemu slovenskemu režiserju Tomažu Pandurju, večer pa sta s sklepnim pas de deuxom Tatjane in Onjegina iz uspešnice mariborskega baleta Jevgenij Onjegin, v koreografiji Valentine Turcu in na glasbo Sergeia Rachmanninova, sklenila Jelena Lečić in prvak mariborskega baleta ter letošnji nagrajenec Anton Bogov.