SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA KONČNO SPET V MATIČNI HIŠI

SNG Opera in balet Ljubljana se je po šestih letih prenove vrnila v matično hišo. Umetniški ansambli, ki so ves ta čas delovali v izjemno težkih pogojih, raztreseni na osmih lokacijah po vsej prestolnici, so končno le dobili težko pričakovane sodobne vadbene in garderobne prostore, tehnično odlično opremljen oder ter sodobno sprejemno avlo s številnimi dostopi do čudovite restavrirane dvorane.
Nacionalna operno baletna hiša je ob otvoritvi, ki je bila v soboto, 10. decembra 2011 predstavila novo celostno podobo, ki je odsev ohranjanja njene tradicije in poslanstva ter odprte poti med vrhunske umetniške ustanove 21. stoletja.
Pred otvoritveno slovesnostjo je izšla še monografija o SNG Opera in balet Ljubljana z naslovom Zlitje stoletij, kar je bil istočasno še naslov otvoritvene slovesnosti, ki jo je neposredno prenašala RTV Slovenija in obenem slogan vseh prireditev in dejavnosti v okviru otvoritve hiše, selitve in 120 letnice delovanja, ki ga bo SNG Opera in balet Ljubljana zaznamovali prihodnje leto. Častno pokroviteljstvo otvoritve in obeležitve 120 letnice je prevzel predsednik republike dr. Danilo Türk.
Avtorja projekta prenove in dograditve poslopja SNG Opera in balet Ljubljana sta arhitekta Jurij Kobe in Marjan Zupanc. V prenovljeni dvorani je obiskovalcem na voljo od 526 do 580 sedežev..

Navkljub težki situaciji in slabim delovnim pogojem v zadnjih šestih sezonah, ko se je domači hram umetnosti prenavljal in dograjeval, je Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana deloval po svojih najboljših močeh. Don Kihot, Mozart vs Schumann, Tango za Rachmaninova, Labodje jezero, Picko in Packo, Urbanobalet, Bajadera (koprodukcija z SNG Maribor), Pod zvezdami, Silfida in Vidnonevidno so naslovi predstav, ki jih je baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana v tem času premierno uprizoril.
Jaša Otrina, ki je baletni ansambel umetniško vodil na začetku prenove, je septembra 2010 zamenjal Irek Mukhamedov in ga z divertissmanom iz baleta Raymonda tudi popeljal v novo in prenovljeno hišo. Predvsem Mukhamedovu gre priznati zasluge, da je celotni baletni ansambel v novo hišo vstopil v dobri formi. Vselitev bo brez dvoma močno olajšala napore tako plesalcev kot vodstva na poti k novim ciljem ljubljanskega baleta!

Nove hiše pa niso dobili le trenutno aktivni baletni plesalci ampak tudi številni baletni umetniki preteklih generacij, ki so s srcem in dušo sooblikovali bogato zgodovino Slovenske baletne umetnosti v SNG Opera in balet Ljubljani. Dolgih šest let smo lahko opazovali njihove žalostne poglede na ruševine če ne prvega pa zagotovo drugega doma. In vse bolj ko je hiša dobivala novo končno podobo, vse bolj so žalostne oči postajale vesele. Tako so na otvoritvi prav vsi doživljali srečo, še najbolj pa tisti, ki jim ta hiša pravzaprav pripada – občinstvo in umetniki sami, umetniki preteklih in današnjih generacij!