POSLOVILA SE JE MAJNA SEVNIK

Slovo baletne legende in vsestranske ustvarjalke Majne Sevnik

Povzeto s portala MMC RTV SLO

V 83. letu starosti se je 23. decembra 2014 poslovila balerina, koreografinja in režiserka Majna Sevnik, ki je več kot dve desetletji delala na TV Ljubljana.

Sevnikova se je rodila 2. avgusta 1932 v Novem mestu. Kot piše na portalu slovenskega gledališča, se je po končani Srednji baletni šoli v Ljubljani leta 1953 izpopolnjevala v Parizu, dve leti pozneje pa postala solistka v ljubljanskem Baletu, kjer sta nad njo bedela Pia in Pino Mlakar. Med njenimi najbolj odmevnimi baletnimi vlogami so Jela v Vragu na vasi, Odette v Labodjem jezeru, Biljana v Ohridski legendi in številne druge.

Med letoma 1931 in 1983 je kot koreografinja in pozneje režiserka delala na TV Ljubljana, delovala pa je tudi kot koreografinja in pedagoginja klasičnega baleta in historičnih plesov ter zgodovine baleta na SGBŠ-ju. Med drugim se je podpisala tudi pod režijo prvega televizijskega baleta Skice v ritmu, za katerega je glasbo napisal Janez Gregorc.

Za svoje bogato delo je leta 2000 prejela častni znak svobode Republike Slovenije, leta 2004 pa Župančičevo nagrado za izjemne dosežke v kulturi.