SLOVENSKI BALET V PREDSEDNIŠKI PALAČI OB 100-LETNICI SLOVENSKEGA BALETA

PREDSEDNIK RS, BORUT PAHOR, SLOVENSKEMU BALETU SVEČANO VROČIL LISTINO NAD ČASTNIM POKROVITELJSTVOM PRAZNOVANJA 100-LETNICE PROFESIONALNEGA BALETA V SLOVENIJI

V počastitev visokega jubileja baletnega ustvarjanja v Sloveniji je 12. aprila 2018 predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil listino o častnem pokroviteljstvu nad obeleževanjem 100. obletnice slovenskega baleta.

V imenu slovenskega baleta je listino o častnem pokroviteljstvu predsednika republike prevzel Tomaž Rode, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, ki sta se mu ob slovesni predaji pridružila predstavnika vodilnih institucij s področja baletne umetnosti v Sloveniji, umetniška vodja Baleta Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana Sanja Nešković Peršin in Danilo Rošker, direktor Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije se je v nagovoru zahvalil baletnim umetnikom, da s svojo energijo, dano od boga umetnosti, kreirajo in pišejo dosje slovenske baletne umetnosti. “Nocoj je poseben dan slovenskega baleta. Z nocojšnjo premiero predstave Balet 100 v stavbi Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana, kjer se je pred sto leti zgodil prvi profesionalni slovenski baletni ansambel, pričenjamo več kot leto dni trajajoče slavje slovenskega baleta,” je dejal Tomaž Rode in se iskreno zahvalil predsedniku Pahorju za izkazano čast. V Predsedniški palači so ob tej priložnosti zaplesali baletni solisti Baleta Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana, Baleta SNG Maribor ter učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor in Baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. 

Po svečanem vstopu predsednika Pahorja so najprej nastopili učenki in učenec 6. razreda Baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana,  Lana Šifrar, Neža Ana Goričar in Svit Pestotnik Stres s koreografijo Vesne Cestnik, Pizzicatto polka, na glasbo Johanna Straussa mlajšega, sledila pa sta jim solista Baleta SNG Maribor, Tetiana Svetlična in Yuya Omaki s Kmečkim pas de deuxom iz baleta Giselle v koreografiji Mariusa Petipaja in na glasbo Adolpha Adama. Dijaka Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Assija Sultanova in Jan Trninič, ki sta se pravkar vrnila z mednarodnega baletnega tekmovanja “Vibe” na Dunaju, na katerem je Jan Trninič zasedel odlično drugo mesto, sta se predstavila z duetom iz baleta Edwarda Cluga Radio & Juliet na glasbo Radioheada. V duetu Lare in Komarovskega iz baleta Doktor Živago, v koreografiji Jirija Bubeničeka in na glasbo Dmitrija Šostakoviča sta nato zablestela Tjaša Kmetec in Petar Đorčevski – solista Baleta SNG Opera in balet Ljubljana, sledila pa je izvedba koreografije Moment musicaux mladega slovenskega koreografa Gaja Žmavca, v kateri je na glasbo Domenica Scarlattija zaplesal skupaj s Tetiano Svetlično – oba sta člana Baleta SNG Maribor. Za konec sta se predstavila še Nina Noč in Kenta Yamamoto, solista Baleta SNG Opera in balet Ljubljana z romantično Elegijo iz Labodjega jezera, na glasbo Petra Iliča Čajkovskega in v koreografiji Lynne Charles.

S svečano vročitvijo listine se je tako tudi uradno pričelo obdobje slavja 100-letnice slovenskega baleta, ob kateri  bodo potekale številne slovesnosti, ki jih s skupnimi močmi pripravljajo Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Balet Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor, Cankarjev dom, Slovenski gledališki inštitut in Televizija Slovenija.