RAVNATELJ SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA SKLICAL SESTANEK O PRAZNOVANJU 100 LETNICE SLOVENSKEGA BALETA

Ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, Peter Sotošek Štular, je 17. oktobra 2017 sklical sestanek na temo praznovanja 100 obletnice slovenskega baleta. Sestanka so se udeležili:

 • Peter Sotošek Štular, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana
 • Sanja Nešković Peršin, umetniška vodja baleta SNG Opera in balet Ljubljana
 • Rocc, umetniški vodja opere SNG Opera in balet Ljubljana
 • Tomaž Rode, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije
 • Danica Dolinar, urednica Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija
 • Mojca Jan Zoran, direktorica Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI)
 • prof. dr. Aleš Nagode, Oddelek za muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani
 • Klemen Grabnar, Muzikološki inštitut ZRC SAZU
 • Tatjana Ažman, dramaturginja SNG Opera in balet Ljubljana
 • Rajko Meserko, koordinator umetniškega programa SNG Opera in balet Ljubljana

Peter Sotošek Štular

ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana ter sklicatelj sestanka je uvodoma povedal, da v letu 2018 balet in orkester SNG Opera in balet Ljubljana praznujeta 100-letnico obstoja oziroma 100-letnico zasnove poklicnih ansamblov. Navzoče je nagovoril, da je sestanek sklical z namenom, da bi pri obeleževanju in organizaciji dogodkov v sklopu praznovanja združili moči. 

SNG Opera in balet Ljubljana bo 100-letnico poklicnega baleta in stalnega orkestra SNG Opera in balet Ljubljana obeležila s premiero baletne predstave BALET 100, ki bo v SNG Opera in balet Ljubljana, 12. aprila 2017, v tem času se bosta pri nas izvedla tudi dva dogodka v okviru Slovenskih glasbenih dnevov, eden od teh je premiera baletnega večera in izvedba nove Svetetove opere Ada na velikem odru.

Ravnatelj je pozval še umetniški vodji, Sanjo Nešković Peršin – umetniško vodjo baleta ter Rocca – umetniškega vodjo opere, da ga dopolnita.


Rocc,

umetniški vodja opere SNG Opera in balet Ljubljana je povedal, da je ravnatelj podal vse, v njegovi pristojnosti pa je v glavnem praznovanje obletnice orkestra.


Sanja Nešković Peršin,

umetniška vodja baleta SNG Opera in balet Ljubljana je povedala, da je ravnatelj praktično razložil vse, sama pa je še podrobneje podala program predstave BALET 100 in povedala, da bo premiera predstave hkrati poslovilna predstava dirigenta Marka Gašperšiča. 


Tomaž Rode,

predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije je predlagal, da je premiera baletne predstave tudi uradni datum pričetka praznovanja 100-letnice slovenskega baleta. K sodelovanju bi bilo smiselno povabiti še Nenada Firšta iz Društva slovenskih skladateljev.

V nadaljevanju je povedal, da je navkljub temu, da gre za 100-letnico zasnove poklicnega ansambla ljubljanskega Baleta, to hkrati tudi 100-letnica slovenskega baleta v celoti, zato DBUS pripravlja aktivnosti, ki bodo v prvi vrsti počastile ljubljanski Balet, v nadaljevanju pa celotni slovenski balet, saj brez Baleta ljubljanske Opere ne bi bilo niti Baleta SNG Maribor. Tako bodo aktivnosti praznovanja potekale najprej v Ljubljani, nato pa še v Mariboru in pozneje drugod.

Poudaril je, da 100-letnica slovenskega baleta ni vezana na leto 2018, pač pa na sezono 2018/2019.

DBUS bo v kratkem formiral organizacijski odbor za praznovanje 100-letnice slovenskega baleta, v katerem bodo poleg predsednika DBUS in obeh vodij baletnih ansamblov, Ljubljane in Maribora, še drugi vidni ustvarjalci s področja baletne umetnosti v Sloveniji.

Povedal je, da se s Sanjo Nešković Peršin že aktivno dogovarjata o aktivnostih ter naštel do sedaj zastavljene aktivnosti, vezane na praznovanje 100-letnice slovenskega baleta:

 • 12. aprila 2018: premiera baleta BALET 100 v produkciji SNG Opera in balet Ljubljana;
 • 18. april 2018: SVEČANI BALETNI KONCERT S PODELITVIJO STROKOVNIH NAGRAD LYDIE WISIAKOVE v SNG Opera in balet Ljubljana, ki sicer ni del praznovanja, se pa vključuje v obdobje praznovanja;
 • 19. – 23. junij 2018: PRVO SLOVENSKO MEDNARODNO BALETNO TEKMOVANJE, ki bo potekalo v SNG Opera in balet Ljubljana, večere pa bodo predvidoma obeležili posamezni baletni dogodki. Za organizacijo tekmovanja se bo prav tako formiral organizacijski odbor;
 • V času med 15. in 20. oktobrom 2017 oziroma 15. novembra 2018: SLAVNOSTNI BALETNI KONCERT SLOVENSKEGA BALETA v SNG Opera in balet Ljubljana, ki ga bo obeležila podelitev plaket red slovenskega baleta za delovanje v slovenskem baletu ter za neprecenljiv prispevek slovenskemu baletu. Bronasti, srebrni in zlati red, ki se bodo podelili glede na časovno obdobje aktivnega delovanja v slovenskem baletu, se bodo izročili pred koncertom, zlati in platinasti, ki bodo podeljeni za posebne zasluge na področju slovenskega baleta, pa med samim koncertom. Slavnostni baletni koncert slovenskega baleta se bo pričel predvidoma z uvodnim defilejem – mimohodom vseh aktivnih in nekdanjih, še živečih, slovenskih in v Sloveniji delujočih baletnih umetnikov, po defileju pa bo na sporedu koncert baletnih umetnikov DBUS, SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor;
 • Enak koncert bomo pozneje, takoj za koncertom v Ljubljani, uprizoril tudi v SNG Maribor;
 • V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) bodo od aprila 2018 do junija 2019 (glede na odziv pa tudi pozneje) v SLOGI potekale OKROGLE MIZE NA TEMO SLOVENSKEGA BALETA TER SREČANJA Z BALETNIMI UMETNIKI. Okrogle mize in srečanja v Ljubljani se bodo navezovali pretežno na delovanje ljubljanskega Baleta. Prva okrogla miza bo posvečena premieri BALET 100 v izvedbi baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Natančen program okroglih miz in srečanj bosta pripravila Sanja Nešković Peršin in Tomaž Rode;
 • Okrogle mize in srečanja, vsebinsko vezana na delovanje mariborskega Baleta, bodo potekala tudi v Mariboru;
 • Med 21. julijem in 4. avgustom 2018 bo DBUS 100-letnico slovenskega baleta obeležil tudi z baletnimi prireditvami v okviru Poletnega festivala Piran; 
 • Od 13. maja do 13. junija 2019 bo v 1. preddverju Cankarjevega doma razstava z naslovom PO SLEDEH SLOVENSKEGA BALETA avtorice Danice Dolinar, razstavo bo oblikovala Jasna Andrić. Pri razstavi, ki bo zaradi ustrezne velikosti prostora v CD in ne v SNG Opera in balet Ljubljana, naj bi sodelovali DBUS, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor, Cankarjev dom in SLOGI. Pri tem se je o načinu sodelovanja potrebno dogovoriti še s SNG Opera in balet Ljubljana. Razstavo bo spremljala razstavna brošura;
 • Po zaključku razstave v Ljubljani, bo ta na ogled v SNG Maribor, pozneje pa predvidoma v drugih slovenskih mestih;
 • 21. maja 2019 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT s priznanimi mednarodnimi in domačimi baletnimi umetniki. Dogodek je simbolično vezan na dejstvo, da je slovenski balet danes del širšega, mednarodnega prostora;
 • Dan ali dva po koncertu v Ljubljani bo MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT na sporedu še v SNG Maribor;
 • V okviru praznovanja 100-letnice slovenskega baleta bo DBUS realiziral še izdajo dveh knjig o baletu; najprej knjigo z naslovom SLOVENSKI BALETI, avtorja Henrika Neubauerja, v letu 2018 pa še drugo z naslovom PO SLEDEH BALETA. Slednjo pripravlja Danica Dolinar, ki je svoje življenjsko raziskovalno delo posvetila razvoju plesa in baleta ter oblikovala morda najcelovitejšo študijo v svetovnem merilu. Knjiga Danice Dolinar bo izšla v letu 2019, predvidoma ob otvoritvi razstave v CD.

Ostale morebitne dodatne aktivnosti bo določal organizacijski odbor, ki ga bo DBUS sklical v kratkem.

Pri tej točki je bila podana tudi pobuda, da bi se za manjša nova ali poustvarjena oziroma rekonstruirana koreografska dela uporabil tudi operni Oder -3 (predlogi: koreografije Neubaerja, Kosija, Dedovića, Jerasa, …), verjetno bi šlo za programsko dopolnitev sezone 2018/2019, o podrobnostih se prisotni niso dogovorili.

Ljubljanska Opera bo za prireditve in dogodke nudila Oder -3 in Orfejev salon, poleg velikega odra, na katerem se bosta odvila premiera baleta in baletni koncert.


Danica Dolinar,

urednica Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija je povedala, da bo TV Slovenija v okviru praznovanja predvidoma posnela dva dogodka, in sicer baletno predstavo BALET 100 v izvedbi baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana ter SLAVNOSTNI BALETNI KONCERT SLOVENSKEGA BALETA v SNG Opera in balet Ljubljana. Prav tako bo TV Slovenija 100-letnico obeležila z novo, tretjo televizijsko oddajo PO SLEDEH BALETA ter z drugimi, že posnetimi baletnimi oddajami, za katere je dejala, da so že v finančnem planu, izbrala pa bo ključne predstave in posnetke od leta 1960 do danes. Morda bo uspela v program uvrstiti še katerega od baletnih dogodkov. Dolinarjeva je predstavila tudi največji problem predvajanja oddaj o baletu na televiziji, to pa so avtorske pravice .


Rajko Meserko,

koordinator umetniškega programa SNG Opera in balet Ljubljana je vprašal, kakšne so možnosti drugih oddaj in promocije baleta na TV Slovenija.


Danica Dolinar

je povedala, da so možnosti uvrstitve v programih kot Osmi dan, Kultura in pogovori v oddaji Profil. Za tovrstne oddaje se je potrebno obrniti na Sašo Šavel Burkart, odgovorno urednico. Sicer pa pogovore na televizijo vodi tudi Ksenija Hrovat. 


Tatjana Ažman,

dramaturginja SNG Opera in balet Ljubljana je predlagala, da je možnost oddaj o slovenskem baletu tudi v okviru programov Radia Slovenija, pri čemer je Danica Dolinar poudarila, da bi oddaje morale biti na sporedu na Prvem programu ali Valu 202, ki sta bolj odmevna od tretjega radijskega programa. Takšne oddaje bi lahko vodila Matej Venier in Jošt Lampret. Vsekakor pa bi se bilo smiselno povezati z generalnim direktorjem RTV Slovenija, Igorjem Kaduncem ter z direktorico TV Slovenija, Ljerko Bizilj.

Prisotni so podali še predlog, da se RTV Slovenijo povabi k prevzemu medijskega pokroviteljstva, za kar bi se bilo potrebno čim prej srečati z generalnim direktorjem RTV.


Mojca Jan Zoran,

direktorica SLOGI je povedala, da bodo pri 100-letnici aktivno sodeloval pri organizaciji OKROGLIH MIZ IN MESEČNIH POGOVOROV S SLOVENSKIMI BALETNIMI UMETNIKI, ki bi jih lahko posneli za Radio Slovenija in pozneje, če bo možno skleniti dogovor, hraniti kot del kulturne dediščine v SLOGI ter pri realizaciji razstave z naslovom PO SLEDEH SLOVENSKEGA BALETA. Ob razstavi bo SLOGI pripravil in izvajal tudi tri pedagoške programe. Dodala je tudi da bi SLOGI lahko v letu 2019 pripravil še ZNANSTVENI SIMPOZIJ O BALETU, če bi se izkazalo, da bi vsebino lahko uvrstili v okvir dogodka, odprti pa so tudi za predloge za razne simpozije oziroma podobne strokovne dogodke. Povedala je, da SLOGI hrani bogat arhiv, vendar so zaznali pomanjkanje dokumentarnega gradiv od leta 1975 dalje.


prof. dr. Aleš Nagode,

predstavnik Oddelka za muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani je povedal, da bi bilo smiselno v okvir OKROGLIH MIZ O BALETU, poleg pogledov na preteklost, uvrstiti tudi tematiko RAZVOJNIH PERSPEKTIV in na ta način prispevati k debati na temo naše prihodnosti na področju glasbe. Sodelovali bodo tudi pri simpoziju v okviru Slovenskih glasbenih dnevov, ki se bodo odvili v času ljubljanske baletne premiere. Muzikologi so se kot strokovnjaki na svojem področju pripravljeni vključiti med sogovornike v televizijskih in radijskih oddajah in strokovno podpreti razstave. Na voljo pa so tudi možnosti v okviru založniških projektov ljubljanske Filozofske fakultete. 


Rocc

je povedal, da vidi, da je balet že dodobra zastavil aktivnosti ob praznovanju svoje 100-letnice, zato se je potrebno posvetiti tudi obletnici orkestra. Tomaž Rode pove, da bi lahko orkester SNG Opera in balet Ljubljana spremljal vse baletne predstave oziroma vsaj SLAVNOSTNI BALETNI KONCERT SLOVENSKEGA BALETA in MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT. Tako bi bil skupaj z baletom tudi orkester vključen v praznovanje.

Kot eno od idej, kako bi lahko združil sodelovanje naših ansamblov je predlagal premiero Prodane neveste, ki bo predvidoma na sporedu januarja 2019, saj je bila ena od prvih postavitev na sporedu ljubljanske Opere po letu 1918 premierno uprizorjena v decembru 1918 oziroma v sezoni 1918/1919. Kot koreograf je takrat sodeloval Vaclav Vlček, dirigent Vaclav Skrušny, režiser Vladimir Marek. Podobno sodelovanje s češkimi umetniki se nam obeta tudi ob tej premieri. 


Klemen Grabnar, 

predstavnik Muzikološkega inštituta pri ZRC SAZU je povedal, da bi inštitut s svojimi člani in sodelavci lahko sodeloval pri raznih raziskovalnih aktivnostih, tudi pri simpozijih, ki jih bomo pripravljali.


Tatjana Ažman

je predlagala, da bi se strokovnjaki muzikologi in raziskovalci s svojimi znanstvenimi oziroma raziskovalnimi prispevki pridružijo vsebinskim poudarkom v naslednji sezoni, ki jih bo SNG Opera in balet Ljubljana uvrstila v gledališki list.

Kot ena od zadnjih pobud je bila tudi ta, da bi se pozanimali, ali bi bilo možno na Mlakarjevi domačiji v Novem mestu postaviti stalno razstavo.