SAMOROG NA DVORIŠČU LJUBLJANSKEGA GRADU V IZVEDBI BALETA SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA

SNG Opera in balet Ljubljana je 16. junija 2010 v koprodukciji s Festivalom Ljubljana na Ljubljanskem gradu premierno uprizorila predstavo Samorog, gorgona in mantikora ali tri nedelje nekega poeta. Delo, za katerega je glasbo napisal Gian Carlo Menotti je madrigalna pripoved za operni zbor, plesalce in devet instrumentov. Koreografijo in režijo za ljubljansko postavitev je sestavila makedonska umetnica Risma Risimkin, po njenih besedah pa je delo zelo kompleksno, saj je pomembna usklajenost plesa, petja in glasbe. V koreografijo neoklasičnega stila je vključila dinamično režijsko izvedbo z namenom, da ta pritegne pozornost sodobnega občinstva, saj se zgodba vsebinsko veže na teme o morali, etiki in malomeščanstvu. Zgodba o umetniku in liku muze, ki ga je vpletla v predstavo, je prispodoba življenja. Mantrikona, samorog in gorgona tako niso živalski ampak človeški liki, ki poosebljajo skrite ekscentrične navade. Pevski zbor predstavlja sodnike, občinstvo pa poroto. Oboji sodijo umetniku, človeku z ekscentričnimi izpadi.
V predstavi so zaplesali Lukas Zuschlag kot Mož iz gradu – poet – umetnik, Bojana Nenadović Otrin kot Muza, Sanja Nešković Peršin in Petar Đorčevski kot Grofica in Grof, Cosmin Agavriloaei in Ana Klašnja kot Zdravnik in njegova žena, Alexandru Ioan Barbu in Sorina Dimache kot Župan in Županja, Samorog je bil Lucas Jerkander, Gorgona Tjaša Kmetec in Rita Pollacchi, Mantikora pa Joseph Bunn.
Orkestru je dirigiral Marko Munih, pevski zbor je pripravila Željka Ulčnik Remic, kostumografijo je izdelal Blago Micevski, luči pa oblikoval Andrej Hajdinjak.