ROSANA HRIBAR IN GREGOR LUŠTEK, DOBITNIKA ŽUPANČIČEVE NAGRADE 2011

Rosana Hribar in Gregor Luštek, člana Društva baletnih umetnikov Slovenije, sta vidna predstavnika generacije sodobnih plesalcev zgodnjih 70. let na plesni sceni v Sloveniji, ki sodelujeta z vodilnimi avtorji sodobnih uprizoritvenih umetnosti.
Rosana in Gregor sta svež in dinamičen slovenski koreografski plesni tandem, ki skupaj ustvarjata in plešeta že vrsto let. Oba sta tudi člana Plesnega Teatra Ljubljana (PTL). Izobraževala sta se v številnih plesnih stilih in tehnikah. Zbirki številnih tujih in domačih nagrad, ki sta jih v preteklosti prejela za svoje delo, se je letos pridružila še ena od Župančičevih nagrad, ki jih Mestna občina Ljubljana podeljuje ustvarjalcem, ki s svojimi izjemnimi stvaritvami na področju kulture pomembno oblikujejo ljubljansko kulturno življenje.
V utemeljitvi so zapisali: »Rosana Hribar in Gregor Luštek, po perfekciji umetniškega izraza dediča velikega slovenskega plesnega in koreografskega izročila Pie in Pina Mlakarja, sta s svojo bogato izrazno invencijo podobno kot njuna umetniška prednika deležna pomembnih priznanj v tujini – v Ludwigshafnu in Hannovru v Nemčiji, v Srbiji, v izboru vseevropske mreže Aerowaves – kamor ju hvaležno vabijo tudi kot koreografa avtorskih produkcij. Prav tako zaželena sta kot soustvarjalca številnih slovenskih gledaliških uprizoritev. Mestna občina Ljubljana umetnikoma podeljuje Župančičevo nagrado za avtorski plesni predstavi Duet 012 in Šampanjec in jagode, ter za številne koreografije plesnih in gledaliških uprizoritev, v katerih se njuno zrelo plesno mojstrstvo kaže kot lirična plesna poezija človeškega približevanja in oddaljevanja, ki se s svojo predanostjo umetnosti zazira v nebo in prepoznavno žlahtni slovenski in evropski gledališki prostor.«