ROMEO IN JULIJA V KOREOGRAFIJI VALENTINE TURCU V SNG MARIBOR

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je 9. novembra 2012 premierno uprizoril balet Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Sergeja Prokofjeva in pod taktirko Alekseja Baklana. Na premieri bodo nastopili Catarina de Meneses kot Julija in Anton Bogov kot Romeo ter solisti in ansambel Baleta SNG Maribor ter Simfonični orkester SNG Maribor.

Praizvedba baleta Romeo in Julija v SNG Maribor je popolnoma avtorski koncept solistke mariborskega Baleta, koreografinje Baleta, Opere in Drame SNG Maribor, Valentine Turcu, ki interpretira vsebino Shakespearove in Prokofjeve zgodovinske umetniške mojstrovine na svojstven način in jo sodobno oplemeniti.
“Osebno čutim močno potrebo po preboju iz ene relativno dolgoletne ere, okorne in distancirane baletne forme v bistveno bolj čutno, ekspresivno in predvsem dinamično baletno vsebino. Balet Romeo in Julija kot fenomen večno aktualnega, iracionalnega, onkraj meja dveh ljubimcev takšno vizijo tudi omogoča. Tukaj se za razliko od mnogih klasičnih baletnih predstav soočamo z ljudmi in njihovimi odnosi in ne s fantazijskimi liki. Zgodba govori o ljudeh strasti, krvavih pod kožo, ki ustvarjajo tako ljubezen kot kaos in smrt,” pravi Valentina Turcu.
Valentina Turcu stremi k baletu kot umetniškemu izrazu na najvišji ravni gledališke estetike, vizualne ustvarjalnosti, telesne popolnosti in čutnosti: “Zavedanje veličastnosti te svetovno znane Shakespearove mojstrovine, skupaj z brezhibno glasbeno postavitvijo Sergeja Prokofjeva in osebno težnjo po uresničitvi notranje vizije močno narekuje in navdihuje moj ustvarjalni proces. V dolgoletnem globokem občudovanju glasbene stvaritve Romeo in Julija, zazrta v bistvo same zgodbe, iščem sinhronost glasbe, giba, časa, prostora, pripovedi, čustev ter intenzitete in dinamike posameznih prizorov. Fascinira me moč zgodbe, njena brezčasnost in hkrati enostavnost. Vznemirljiva je že sama dinamika likov. Zgodba nas sooča z izjemnimi karakterji silne moči in neustrašnosti. Na eni strani neomajna odločitev ter ultimativna moč ljubezni, na drugi brutalna dejanja krutosti, ambicije, netolerance, sovraštva in njihove posledice.”
Asistent koreografinje in baletni mojster je Leo Mujić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec luči Pascal Mérat.

PLEŠEJO:
Julija Catarina de Meneses, Tetiana Svitlična, Evgenija Koškina
Romeo Anton Bogov, Dénes Darab, Sytze Jan Luske
Mercutio Matjaž Marin, Yuya Omaki, Dénes Darab
Tybalt Sytze Jan Luske, Dénes Darab
Benvolio Yuya Omaki
Paris Stefan Banica
Lady Capulet Tanja Baronik
Lord Capulet Sergiu Moga
Lady Monteg Marina Krasnova
Lord Monteg Slavčo Stoleski
Pestunja Helena Klasič, Klavdija Stanišič
Pater Lorenzo Marin Turcu
Tybaltova ljubimka Branka Popovici, Olesja Hartmann
Kolombina Alenka Ribič
Družina Capulet
Ženske Branka Popovici, Elena Cioata, Blaga Stojčeva,
Hristina Stojčeva, Asami Nakashima, Ines Uroševič
Moški Vadim Kurgajev, Vasilij Kuzkin, Cristian Popovici,
Tiberiu Marta
Družina Monteg
Ženske Kleopatra Purice, Mihaela Matis, Metka Masten,
Mirjana Šrot, Tjaša Lešnik
Moški Mircea Golescu, Demetrius King, Gaj Žmavc,
Marin Gabriel, Filip Jurič