RES VELIKA LETA SLOVENSKEGA BALETA ŠE ZDALEČ NISO ZA NAMI!

Govor predsednika Društva baletnih umetnikov Slovenije v čast Svečanega baletnega koncerta 2018


Vsem, ki beseda balet razveseli srce!

“Res velika leta slovenskega baleta so za nami” je nosil naslov članek v časopisu Delo, ki smo ga lahko prebrali januarja letos. V njem starosta slovenskega baleta navaja: »K nam so nekoč prihajali koreografi svetovnega slovesa, Anton Dolin, Serge Lifar, prima balerina moskovskega Boljšoj teatra Aleksandra Mihajlovna Balašova, Dimitrije Parlić, izjemno so prispevali k razvoju slovenskega baleta, hkrati je bila njihova prisotnost dokaz, da naši ansambli nekaj znajo. Danes velika imena ne zaidejo v Ljubljano, oba baleta, tako ljubljanski kot mariborski pa se zgledujeta po sodobnih vzorih, ki jih je veliko. Težko je konkurirati velikim svetovnim ansamblom, hkrati pa poskrbeti, da občinstvo lahko vidi vsaj eno klasično postavitev v sezoni.”. Kar smo pravkar slišali je vsesplošna žaljitev slovenskega baleta in njega umetnic in umetnikov!

Tisti, ki imamo radi slovenski balet, če govorimo o tistem, ki letos praznuje častitljivo stoto obletnico svojega obstoja, vemo, da je ta do danes preživel skozi leta, v katerih je od prvega dne  pa vse do danes neprestano rojeval velika imena slovenske baletne umetnosti: Mlakarja, Wisiakovo, Volpijevo, Hafnerja, Neubauerja, Remškarjevo, Sotlarjevo, Mejača, Lasana, Straničevo, Vrhovčevo, Vidmarjeva, Stevens Vrhovčevo, Križajevo, Nočevo,  Ribičevo, Marina …, so le nekatera imena v baletni družini več stotih, ki so s strastjo, predanostjo in srcem prispevali in prispevajo ne le v solističnih, temveč tudi manjših in zborovskih vlogah v dosje zgodovine našega ljubega Slovenskega Baleta.  

Balet je ena od tistih svetovljanskih umetnosti, v upodabljanju katere ni tistih večjih ali solističnih in tistih manjših ali umetnikov v baletnem zboru. Balet je enostavno umetnost, ki ne prenese blefiranja, ne pri solistih, ne pri zadnji vrsti baletnega zbora. Vse premalokrat se namreč spomnimo tudi tistih, ki na odru niso stali sami. A brez njih slovenskega baleta nebi bilo – nikoli. Ne v preteklosti, ne danes!

Če baletni umetniki sami blatimo Slovensko baletno umetnost danes – Slovensko zapisano z veliko začetnico – še posebej v času, v katerem za umetnost ni posluha ne pri politiki, ne pri nacionalnem televizijskem mediju, kako lahko potem z dvignjeno glavo predstavljamo vse dosežke, ki so nas bogatili skozi sto letno zgodovino in nas bogatijo tudi danes, ko tako ljubljanski kot mariborski balet gostita številne svetovno znane koreografe, ki sicer ustvarjajo na največjih baletnih odrih, z največjimi baletnimi ansambli sveta, med katere se zagotovo uvršča tudi Slovenski balet. 

Slovenska baletna ansambla se odpravljala v prestolnico baleta, v Sankt Petersburg, v Moskovski Kremelj, gostujeta v Mehiki, ZDA, Kolumbiji in še in še bi lahko našteval! Zato je stavek, zapisan januarja v časopisu delo popolen nesmisel! Tako kot vsaka umetnost, tudi baletna razkriva nove razsežnosti, ki gredo v sodobnejše smeri, svetovnim razvojnim trendom pa sledi tudi Slovenski balet! 

Kako lahko pričakujemo, da bo občinstvo polnilo dvorane baletnih predstav, zahtevamo od slovenske nacionalne televizije, da v svoje programe postavi več baletnih oddaj ali od politike več nujno potrebnega baletnega denarja, predvsem pa dvig spoštovanja baletnega umetnika, če v javnosti vzbujamo lažno sliko, da je slovenski balet danes nekaj, kar je nosilo svojo veličino le v preteklosti? Ker nekaterim ego ne dovoli, da bi priznali, da se Slovenski balet tudi danes ponaša s prav takšno, ali zaradi vseh, ki ste po baletnih odrskih deskah plesali nekoč, s celo večjo veličino, Slovenskemu baletu ne privoščijo živeti zaslužene veličine.

Zamere,vsiljevanja svojih prepričanj, omaloževanja pravkar rojenih baletnih zvezd ovirajo prepoznavnost, predvsem pa zaslužnost slovenskih baletnih umetnikov in Slovenskega baleta nekoč in danes. 

Spoštovane baletne umetnice in baletni umetniki Slovenskega baleta nekoč in danes. Ni večje časti, kot biti v vaši družbi! Ni večjega razloga za kapljo sreče v očesu kot se spomniti na vse, ki ste s svojim pridonosom na baletnih deskah slovenskih in tujih odrov pisali in še danes pišete zgodovino slovenskega baleta! Kaj je za vse nas, ki ljubimo balet, lepšega od “biti v družbi lastne baletne umetnosti”, v družbi vseh vas, zares pomembnih ljudi! Slovenska kultura je identiteta slovenskega naroda. Slovenski Balet je del Slovenske kulture in Slovenska baletna umetnost je zato prav tako, kot vse ostale umetnosti v Sloveniji, identiteta slovenskega naroda!

Naj se na koncu še enkrat zahvalim vsem, ki ste v stoletni slovenski baletni zgodovini kakorkoli prispevali slovenski baletni umetnosti in vsem, ki slovensko baletno umetnost s čustvi, predanostjo in njej posvečanjem življenja, bogatite na preteklih izkušnjah, da ta zares živi tudi danes. Zato “Res velika leta slovenskega baleta nikakor niso za nami”!