VEČER NOVIH BALETNIH KOREOGRAFIJ 2018

VEČER NOVIH BALETNIH KOREOGRAFIJ 2018

Z Večeri novih baletnih koreografij na slovensko glasbo je Društvo baletnih umetnikov Slovenije pričelo leta 2001 in jih kot samostojne večere izvajalo do leta 2014. V tem obdobju je bil vsako leto premierno uprizorjen po en večer. Leta 2015 smo pristopili k popolni reorganizaciji koreografskih večerov. Koreografij od tedaj ne izbiramo več potem razpisa, pač pa potem Slovenskega tekmovanja koreografskih miniatur, ki smo ga uvedli in prvič izvedli leta 2014. Res, da se je od tedaj število novo nastalih koreografij na začetku skrčilo, dobili pa smo precej kvalitetnejši nabor novih koreografij domačih avtorjev. Takšno politiko vodimo še danes, razširili smo jo zgolj v toliko, da občasno povabimo k sodelovanju tudi tiste koreografe, ki se tekmovanja sicer ne udeležijo, a so s svojimi deli dokazali izjemno koreografsko nadarjenost.

Tako od leta 2014, ko smo v DBUS uvedli Slovensko tekmovanje koreografskih miniatur, najboljše izmed koreografij uvrščamo v programe Baletnih koncertov oziroma, tiste daljše, ki ponavadi nastanejo kot nagrada najboljšemu tekmovalcu posameznega tekmovanja, uprizarjamo kot samostojna celovečerna dela. Vsako leto nastane več stilno raznolikih koreografskih miniatur, od katerih prav vsaka nosi pečat edinstvenega koreografskega stila. Glasba, ki jo ustvarjalci izberejo za svoje koreografske stvaritve je prav tako iz široke zakladnice glasbene literature, od del klasičnih skladateljev do povsem sodobnih glasbenih trendov, od katerih je marsikatera spisana prav za določeno koreografsko stvaritev. Program večera novih baletnih koreografij je od leta 2015 dalje pretežno sestavni del baletnih koncertov, v katerih predstavlja ravnovesje med klasičnim in sodobnim baletnim repertoarjem.

Nove baletne koreografije v letu 2018:

THREE CREATIONS/TRI KREACIJE

(Plesna predstava v treh delih)


SIMFONIJA / ATELJE / POETIKA TRENUTKA

Gaj Žmavc s svojim edinstvenim gibalno-izraznim jezikom ustvari tri prostore v katerih se protagonisti soočijo s svojo kreacijo. Dirigent v prazni orkesterski školjki, slikarka z okvirjem brez slike in pesnica, so idejna zasnova vseh treh del.

Zasedba štirih plesalcev nas tako popelje v intimen svet kreatorjev in njihovih muz v večnem iskanju svoje umetniške mojstrovine.

Sodobno-baletni trojček z naslovom Tri kre1cije je prvi celovečerni projekt slovenskega koreografa in plesalca Gaja1 Žmavca v koprodukciji z DBUS in SNG Maribor. Koreograf Gaj Žmavc se tokrat podpisuje tudi kot skladatelj nove avtorske kompozicije, ki je bila napisana prav za ta1 večer.

A SYMPHONIE/SIMFONIJA

Koreografija: Gaj Žmavc

Asistent koreografa: Tetiana Svetlična

Glasba: Gaj Žmavc

Scenografija: Marko Japelj

Kostomugrafija: Tetiana Svetlična

Plesalci: Gaj Žmavc, Tetiana Svetlična

Trajanje: cca 16min

ATELIER/ATELJE

Koreografija: Gaj Žmavc

Kokreator: Ana Pandur Predin

Asistent koreografa: Tetiana Svetlična

Glasba: Gaj Žmavc

Scenografija: Matic Gselman

Kostumografija: Gaj Žmavc

Plesalci: Ana Pandur Predin, Tetiana Svetlična, Ionut Dinita, Gaj Žmavc

Trajanje: cca 30min

MOMENT POETIC/ POETIKA TRENUTKA

Koreografija: Gaj Žmavc

Asistent koreografa: Tetiana Svetlična

Glasba: Gaj Žmavc

Scenografija: Matic Gselman

Kostumografija: Gaj Žmavc, Tetiana Svetlična

Plesalci: Tetiana Svetlična, Ionut Dinita, Gaj Žmavc

Trajanje: cca 16min