PRIHAJA NA SLOVENSKE BALETNE ODRE V MAJU IN JUNIJU 2018

Vodnik po slovenskih baletnih odrih v mesecih maju in juniju 2018


v SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA

S. Prokofiev / Y. Vámosh

ROMEO IN JULIJA

Najlepša ljubezenska zgodba vseh časov

Predstave: 14., 15., 16. junij 2018 ob 19.30 in 18. junij 2018 ob 11.00

SNG Opera in balet Ljubljana

Znamenito ljubezensko zgodbo po Shakespearjevi dramski predlogi o ljubimcih iz Verone je pred osemdesetimi leti na baletni oder prenesel eden največjih skladateljev 20. stoletja Sergej Sergejevič Prokofjev. Z delom Romeo in Julija je ustvaril najbolj vznemirljive in pretresljive partiture v svojem večplastnem ustvarjanju, ki predstavljajo velik izziv za koreografe. Svojo vizijo znanega baleta Youri Vámos postavlja v italijansko mestece v trideseta leta prejšnjega stoletja, v čas nastanka tega baleta. Koreograf je združil klasični balet s sodobnimi trendi, ustvaril balet globokih čustev in prestižnega plesnega prelivanja, ki ga podčrtujejo čista vizualizacija, dinamično kadriranje prizorov in učinkovita režija. Balet Romeo in Julija je po svoji glasbeni popolnosti kot po pomembnosti za zgodovino plesa in ne nazadnje po veliki priljubljenosti pri občinstvu enakovreden Labodjemu jezeru in podobnim baletom železnega repertoarja.

Solisti in baletni ansambel Baleta SNG Opera in balet Ljubljana


v SNG MARIBOR

M. Theodorakis / L. Massine

GRK ZORBA

Nabolj znana grška zgodba

Predstavi: 15. in 16. junij 2018 ob 19.30 

SNG Maribor – Velika dvorana

Američan John pride v vas na Kreti. Poskuša navezati stike s prebivalci, a ga  zavračajo. Spoprijatelji se le z Zorbo, energičnim in svojeglavim Krečanom srednjih let, ki  ga uči svoje življenjske filozofije, po kateri je najpomembnejše živeti in uživati. John se zaljubi v mlado vdovo, ki  je že obljubljena vaškemu mladeniču Yorgosu. Starejša umetnica Madame Hortense se naveže na Zorbo in si obeta uresničitev svojih ljubezenskih sanj. Zorba preveč ljubi svobodo, zato ne razmišlja o resnem razmerju.

2. DEJANJE: Ljubezen med Johnom in vdovo se poglablja; vaščani tej zvezi močno nasprotujejo. Madame Hortense sanjari o poroki z Zorbo, ki bi ji prisostvovali vsi vaščani in  bi ponovno vzpostavila sožitje v vasi. Toda jeza vaščanov se stopnjuje, dokler vdove ne ubijejo. Zorba v zadnjem trenutku reši Johna, ki omaga od žalosti zaradi izgubljene ljubezni. Madame Hortense spozna, da je njena ljubezen do Zorbe brezupna, zato zboli in umre. Zorba žaluje in John ga spomni življenjskih naukov, ki mu jih je posredoval. Skupaj zaplešeta veličastni sirtaki, kateremu se pridružijo tudi vaščani.

Solisti in baletni ansambel Baleta SNG Maribor


DRUŠTVO BALETNIH UMETNIKOV SLOVENIJE

Gostovanje

BALETNI KONCERT MADŽARSKE PLESNE AKADEMIJE

Ena najboljših baletnih akademij v svetu

Predstavi: 12. maj 2018 ob 20.00 – Avditorij Portorož 

                   14. maj 2018 ob 19.00 – Gledališče Park Murska Sobota

Sodelovanje med Društvom baletnih umetnikov Slovenije in Madžarsko baletno akademijo, ki poteka od leta 2010, je simbioza pretoka baletne umetnosti na nivoju ustanov, ki se dopolnjujeta, žal pa ne med ustanovami kot so konservatorji in druge baletne šole. Omogoča vpogled v izjemno znanje, disciplino, raznolikost in umetniško vrednost diplomantov, ki na tekmovanjih prejemajo številne nagrade in nosijo sloves šole po svetu, na kar je dekan prof. Győrgy Szakály nedvomno zelo ponosen.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije gostovanje, tako kot v preteklih letih, organizira z namenom, da si domači baletni strokovnjaki lahko ogledajo delo ene najboljših evropskih baletno izobraževalnih inštitucij. Program v letu 2018 bo ponovno postregel z enim celovitim baletnim delom, Concertom in E major na glasbo Johanna Sebastiana Bacha in v koreografiji Antala Fodorja, v drugem delu večera pa se bo zvrstil ”divertsman”, ki ga sestavljajo Pas de trois “La Ventana” na glasbo Hansa Christiana Lumbyea in v koreografiji Augusta Bournonvilla, duet Clair de lune na glasbo Clauda Debussyja in v koreografiji  Johna Bliekendaala, Entrée in pas de deux iz baleta Satanella na glasbo Cesara Pugnija in v koreografiji Mariusa Patipaja ter divertisman iz balet Sen kresne noči na glasbo Felixa Bartholdija Mendelssohna in v koreografiji Lászlóa Seregija. 


v CANKARJEV DOM

Ana Pandur

FIREBIRD

Mednarodni bienalni festival flamenka Bi flamenko

Predstava: 12. maj 2018 ob 20.00 

Cankarjev dom – Dvorana Duše Počkaj

Križanec metalskega koncerta, flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki

Koreografija, ples: Ana Pandur

Kitara: Giani Poposki

Kostumografija: Zarja Predin 

Oblikovanje luči: Mitja Novak 

Kaj se zgodi, ko se flamenko spoji z eno najglasnejših in najradikalnejših glasbenih zvrsti? Nastane Firebird, prvi skupini projekt ustvarjalnega tandema plesalke in performerke Ane Predin Pandur ter glasbenika Gianija Poposkega, pevca mednarodno najuspešnejše metal skupine Noctiferia. Firebird je križanec metalskega koncerta, flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki. Takšen Firebird išče krhko ravnovesje med močjo sodobnega flamenka ter zakonitostmi metala. Predstava nasprotij, glasne glasbe ter lirične telesnosti, neukrotljivega ritma in hipnotičnih kitarskih rifov.

Produkcija: Ana Pandur, Pkd Flamenko

Koprodukcija: Cankarjev dom

Projekt je finančno podprla Mestna Občina Ljubljana

 

Mourad Merzouki 

COMPAGNIE KÄFIG: PIKSEL

Digitalno 3-D prizorišče, ki dopolnjuje (in ovira) plesne gibe

Predstava: 22. maj 2018 ob 19.30

Cankarjev dom – Gallusova dvorana

»Predstava je absolutno osupljiva. Česa takega na odru še ni bilo. Plesalci nastopajo v digitalnem 3D-prizorišču, ki sledi njihovim gibom, in izvajajo drzne akrobacije na premičnem podu ali pred velikim zaslonom. Dogajanje soustvarjajo tako hiphop plesalci kot cirkuški artisti. Solistične točke so preprosto hipnotične. V Créteilu je bilo občinstvo ob koncu dobesedno ekstatično!« France Inter, Stéphane Capron

Umetniško vodenje in koreografija: Mourad Merzouki

Glasba: Armand Amar

Produkcija: Centre Chorégraphique National de Créteil et du Val-de-Marne / Compagnie Käfig

Režiser in koreograf Mourad Merzouki, ki je bil v devetdesetih ena ključnih osebnosti francoskega in mednarodnega plesnega hiphoperskega dogajanja, danes deluje na križišču različnih ustvarjalnih področij. Praviloma njegova dela bogatijo elementi sodobnega cirkusa, borilnih veščin, plesa, upodabljajočih umetnosti, predvsem pa sodobne tehnološke rešitve. Večdisciplinarni pristop mu omogoča raziskovanje obzorij tako plesne kot drugih ustvarjalnosti. Compagnie Käfig je z željo po razširitvi svojega umetniškega polja delovanja ustanovil leta 1996. Beseda Käfig v arabskem jeziku pomeni kletka, kar jasno nakazuje, da ne pristaja na žanrske omejitve in išče stične točke različnih zvrsti. Leta 2009 je postal vodja Narodnega koreografskega centra iz Créteila in Val-de-Marna, v katerem poleg plesne produkcije skrbi za izobraževanje mlajših plesnih generacij ter zagotavlja tehnično in izobrazbeno pomoč neodvisnim ustvarjalcem.


NA TV SLOVENIJA

Četrtek, 7.6. TVS2 ob  22:55

Plesni večer 

Ob 100 -letnici rojstva I.Bergmana

Ingmar Bergman – v očeh koreografa, 51’03’’ premiera

 

Ponedeljek, 18.6. TVS1 ob 23:15

-Iz baletnega arhiva

B. Bartok-M. Jeras                  

Čudežni mandarin

balet SNG opera in balet Ljubljana, 32’17’’

 

Četrtek, 21.6. TVS2 ob 23:15   

Iz baletnega arhiva

J.Gregorc-V.Dedovič

Preludij poletju

balet s solisti in ansamblom SNG Opera in balet Ljubljana , 23’22’’

 

Četrtek, 28.6. TVS2 ob 23:05

Iz baletnega arhiva

B.ARNIČ- I.KOSI: ZAPELJIVEC

balet SNG opera in balet Ljubljana

IMX B 015542/90-1.P. 32.39