PREMIERA BALETNEGA VEČERA FAVN – CARMEN – BOLERO V SNG MARIBOR

Koreografije Edwarda Cluga, Valentine Turcu in Johana Ingerja

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v petek, 3. marca 2017 v Veliki dvorani premierno izvedla baletni večer Favn – Carmen – Bolero v koreografiji Edwarda Cluga, Valentine Turcu in Johana Ingerja. Nastopili so solisti in ansambel Baleta, Simfoničnemu orkestru SNG Maribor je dirigiral Simon Robinson.

Baletni kalejdoskop na najvznemirljivejše glasbene stvaritve 20. stoletja začenjamo s Favnom na glasbo Clauda Debussyja Preludij k favnovemu popoldnevu. Koreograf Edward Clug je o koreografiji dejal, da njegova “… koreografska postavitev … jasno evocira namere obeh avtorjev, tako Debussyja kot Nižinskega, saj se utelesi v lovu moškega ‘lovca’ in njegovem sanjarjenju o ženskem ‘plenu'”. Scenografijo podpisuje Edward Clug, kostumograf je Leo Kulaš, oblikovanje luči Tomaž Premzl. Plešeta Gaj Žmavc in Tetiana Svetlična.

Sledi Carmen, baletni triler v enem dejanju, na glasbo Rodiona Ščedrina v koreografiji Valentine Turcu, ki podpisuje tudi libreto in koncept. Asistent koreografije je Anton Bogov, kostumografija je delo Michal Negrin in Vesne Novitovič, baletna mojstrica je Alenka Ribič, scenografija je delo Dinke Jeričević, oblikovanje luči pa Aleksandra Čavleka. V naslovni vlogi nastopata Jelena Lečić in Olesja Hartmann Marin, vlogo Don Joséja plešeta Anton Bogov in Sytze Jan Luske, vlogo Toreadorja Sergiu Moga in Matjaž Marin, Fernanda je Branka Popovici, Zuniga Vadim Kurgajev, plešejo še Asami Nakashima, Tanja Baronik, Ines Petek, Hristina Stojčeva, Vanja Vitman, Metka Masten, Mirjana Šrot, Helena Klasič, Adriana Cioata ter Filip Jurič, Tiberiu Marta, Alexandru Pilca, Vasilij Kuzkin, Cristian Popovici, Mircea Golescu in Aleks Šišernik.

Obe koreografiji je mariborski Balet lansko poletje predstavil na Dubrovniškem poletnem festivalu, ko so nastopili na idiličnem otoku Lokrum, ob koncu festivala pa je žirija festivala mariborskemu Baletu podelila posebno priznanje za vrhunsko plesno poustvarjalnost, domiselni koreografiji in visoke umetniške dosežke.

Večer zaključuje koreografija Walking Mad priznanega švedskega koreografa Johana Ingerja na glasbo Mauricea Ravela Boléro in Arva Pärta Für Alina. Koreograf je o koreografiji dejal: “Walking Mad je tako potovanje, v katerem se soočamo z lastnimi strahovi, hrepenenji in lahkotnostjo bivanja.” Asistenta koreografa sta Ivan Dubreuil in Sergiu Moga, scenograf in kostumograf Johan Inger, oblikovalec luči Eric Berglund. Plešejo Olesja Hartmann Marin in Vanja Vitman (Blue), Asami Nakashima in Tetiana Svetlična (Red), Tijuana Križman Hudernik in Mirjana Šrot (Brown) ter Gaj Žmavc, Matjaž Marin, Sytze Jan Luske, Filip Jurič, Yuya Omaki, Mircea Golescu, Alexandru Pilca, Aleks Šišernik in Mario Diligente.

Po premieri je baletni večer na ogled še 5., 7., 8., 9. in 11. marca 2016.