POSLOVILA SE JE DOLGOLETNA ČLANICA DBUS, BALERINA LIDIJA SOTLAR

V torek, 16. oktobra 2018 je v starosti 89 let umrla legendarna balerina, solistka Baleta SNG Opera in balet Ljubljana in članica Društva baletnih umetnikov Slovenije, Lidija Sotlar. V svoji bogati karieri je ustvarila okoli 60 nosilnih, tako lirskih kot emocionalnih in karakternih vlog baletne solistke.

Lidija Sotlar, rojena Lipovž, se je rodila v mestu Kruševac v Srbiji leta 1929. Leta 1953 je diplomirala na srednji baletni šoli v Ljubljani ter izpopolnjevala svoje znanje v Primoštenu in Leningradu. Med leti 1948 in 1972 je bila članica in solistka ljubljanskega baleta, vmes pa je krajše obdobje plesala tudi v Splitu.

Med leti 1975 in 1983 je vodila lastno baletno skupino in z njo priredila več baletnih koncertov po Sloveniji in tujini ter organizirala tudi več srečanj jugoslovanskih baletnih umetnikov.

V plesu je bila odlična tako v temperamentnih kot nežnih, liričnih vlogah. Leta 2006 je objavila knjigo Spomini balerine. Za svoje delo je leta 1997 med drugim prejela nagrado Lydie Wisiak in leta 2009 Župančičevo nagrado za življenjsko delo.

Doprinos Lidije Sotlar slovenski baletni umetnosti je neprecenljiv!

Hvala draga Lidija za vse, kar ste podarili slovenskemu baletu!