POSLOVILA SE JE BALERINA ERIKA SAFRAN

ERIKA SAFRAN, 1944 – 2020

17. februarja 2020 se je v Mariboru poslovila ena zadnjih balerin starejše generacije mariborskih baletnih plesalcev, Erika Safran.

Rojena Mariborčanka je prvič nastopila na odrskih deskah kot šolarka baletne šole v Mariboru v plesnem vložku opere Aida.

Končala je takratno baletno šolo v Mariboru pri prof. Iku Otrinu in bila leta 1963 angažirana v baletni zbor. Njeni pedagogi so bili Itka Ivelja, Anka Lavrač, Albert Likavec in njen dolgoletni vodja baleta in pedagog Iko Otrin.

V svoji plesni karieri je odplesala vrsto vidnejših vlohg in s svojo osebnostjo pripomogla k razvoju mariborskega baleta. Najraje se je spominjala vlog in kreacij v baletih Nokturno, Notredamski zvonar, Coppelia, Navihanka, Prometej, Peter Klepec, Don Kihot in drugih.

Ob slovesu z mariborskih odrskih desk je dejala: »Vse vloge, solistične in zborovske, sem plesala enako rada, ne bi mogla reči, da mi je bila katera posebno všeč.«

Na koncu pa je vseeno s solzo očeh pritrdila, da je najraje plesala »Svanildo« v baletu Coppelia v koreografiji Ika Otrina. Kasneje je več let prenašala izkušnje svojim najmlajšim učencem na Baletni šoli v Mariboru.