PISMO PREDSEDNIKA DBUS NACIONALNI TELEVIZIJI TV SLOVENIJA

Spoštovani generalni direktor RTVS, gospod Igor Kadunc,

spoštovana direktorica TVS, gospa mag. Ljerka Bizilj,

spoštovana odgovorna urednica informativnega programa, gospa Jadranka Rebernik,

spoštovana varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS, gospa Ilinka Todorovski,

spoštovana novinarka, gospa Špela Kožar!

Spoštovani javni zavod RTV SLOVENIJA!

Čeprav me malokdaj ponese k ogledu programov nacionalne Televizije, v katerih so kulturni in umetniški programi redkost, sem si pretekli torek, 2. januarja 2018, izjemoma z zanimanjem ogledal rubriko  “Kaj nam prinaša leto 2018 v kulturi” v okviru informativne oddaje na prvem programu TV Slovenije. Navdušenje za tolikšen prostor namenjen kulturi, me je žal kmalu minilo. Razočaran sem spoznal in si na koncu oddaje sploh upal verjeti, da ste ob predstavitvi dogodkov in obletnic, ki bodo zaznamovali leto 2018 na kulturnem področju popolnoma pozabili na 100-letnico slovenskega baleta. Še zdaleč ni prvič, da ste pozabili na kakšnega slovenskega umetnika, zato me skorajda ne čudi, da ste pozabili na pomembno obletnico. Še posebej ob športni aktualnosti dogodkov ter velikih in malih dosežkov športnikov, dogodivščinah v britanski kraljevi družini itd., verjamem, da kulturo in umetnost na nacionalni TV Sloveniji uvrščate med manj pomembne programske vsebine, vključite jo pač v tiste skromne minute, ki so vam na razpolago. Kljub temu pa morate vsaj poskrbeti, da predstavite tisto,  kar predstavljate, v celoti in ne le skromno in okrnjeno. Zato ni prav, kar se je zgodilo . Za  nacionalno televizijo je takšen lapsus nesprejemljiv in  sramoten. Identiteta naroda je najglobje zapisana ravno v kulturi in umetnosti. Dejstvo, da na televiziji o njej slišimo tako skromno malo, pa me vodi k spoznanju, da bi se verjetno v Sloveniji tudi umetnike in umetnost bolj cenilo, če bi se o njih in o njej več javno slišalo in govorilo. Če bi tako kot npr. Modrijane, ki si za razliko od večine umetniških oddaj v vaših programih zaslužijo najprestižnejši prostor in so ob tem deležni še napovedovanja in  reklame, obravnavali tudi umetnost in kulturo,  bi se slovenski umetnosti in umetnikom lepše pisalo. Prav tako bi se lepše pisalo, če bi oddajam s področja umetnosti namenili vsaj toliko, kolikor namenjate prenosom športnih oddaj. Ne razumite me napak, nič nimam proti športu ali Modrijanom, vesel sem, da je takšnih oddaj veliko, moralo pa bi biti veliko tudi umetniških vsebin, količinsko uravnoteženih z ozirom na druge vsebine! Prepričan sem, če bi temu bilo tako, na 100 – letnico slovenskega baleta ne bi pozabili! In to  v Evropskem letu kulturne dediščine!

Kot predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije moram ugovarjati in zahtevati opravičilo nacionalne ustanove Javnega zavod RTV Slovenija, ki je v svoji informativni oddaji na prvem programu TV Slovenija, v torek, 2. januarja 2018, v rubriki “Kaj nam prinaša leto 2018 v kulturi”, pozabilo na slovenski balet in njegovo 100 – letnico. V imenu baletne umetnosti in vseh slovenskih ter v Sloveniji delujočih baletnih umetnic in umetnikov izražam globoko razočaranost in podajam protestno noto za pozabljeno informacijo, da bo v letu 2018 slovenski poklicni baletni ansambel in s tem sleherni slovenski baletni umetnik praznoval jubilejnih 100 let.

Vljudno vas pozivam, da napako popravite, se zanjo slovenski baletni umetnosti opravičite, gledalcem televizijskih programov TV Slovenije pa zagotovite pravico do obveščenosti tudi v primeru 100-letnice slovenskega baleta.

Za sodelovanje se vam lepo zahvaljujem!

S spoštovanjem!

Tomaž Rode, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije

 

V vednost:

  • Minister za kulturo, gospod Anton Peršak
  • IO DBUS
  • SNG Opera in balet Ljubljana, gospod Peter Sotošek Štular
  • Balet SNG Opera in balet Ljubljana, gospa Sanja Nešković Peršin
  • SNG Maribor, gospod Danilo Roškar
  • Balet SNG Maribor, gospod Edward Clug

Odzivi:

mag. Ljerka Bizelj, direktorica TVS

Spoštovani, hvala. Verjemite, da tudi področju baleta namenjamo veliko pozornosti. Če pa smo kaj preskočili, bomo gotovo nadoknadili.

Lepo vas pozdravljam!

Ljerka Bizilj


Jadranka Rebernik, odgovorna urednica informativnega programa

Spoštovani, g. Rode,

nimam sicer neposrednega vpliva na to, kar pripravijo kolegi iz kulturno-umetniškega programa za informativni program, vendar Vam bom vseeno odgovorila. Popolnoma razumem Vaše nezadovoljstvo, vendar žal Špela v dveh minutah najbrž ni mogla našteti  vseh obletnic, gotovo je še kaj izpustila. Kot so mi pojasnile kolegice iz uredništva kulture, so sicer to informacijo, ki jo omenjate, objavili  v oddaji Osmi dan,  dne 28.12. 2017. Dopuščam možnost, da ste to spregledali ali pa se Vam je to zdelo premalo. S kolegico Šavlovo sva se dogovorili, da ob prvi priložnosti pripravijo poglobljen prispevek za Dnevnik ali Odmeve, ki bo posvečen slovenskemu baletu.

Lepo Vas pozdravljam in želim vse dobro,

Jadranka Rebernik


Špela Kožar, novinarka

Spoštovani g. Rode in člani baletnega društva,

Mislim, da je prav, da se kot avtorica vklopa v oddajo Dnevnikov izbor tudi sama oglasim, saj me preseneča, kar berem:

Moja dva odgovora voditeljici Elen Batista Štader o obletnicah sta se navezovala na vprašanji:

prvo vprašanje se je nanašalo na Cankarjevo leto, drugo pa na obletnice USTANOV. Ko namreč dobiš nalogo, da moraš nekaj povedati v dobrih dveh minutah, se odločiš za vsebino –in to je bila moja odločitev, da bom tako zastavila, ker sem na ta način lahko tudi povezala oba Cankarja, Ivana in Izidorja.

Ker torej nisem izpostavljala obletnic umetniških kolektivov, poleg vaše obletnice nisem vključila tudi obletnice opernega orkestra, ki prav tako praznuje v vaši hiši.

Da praznujete, smo povedali v prednovoletni oddaji Osmi dan, in glede na to, da kot edini mediji v državi skrbno spremljamo in poročamo o baletnih premierah kot o težavah sodobnega plesa nasploh, sem res presenečena nad prebranim.

Tako bomo nadaljevali tudi letos in gotovo eno od oddaj Panoptikum namenili tudi vaši obletnici v povezavi z aktualnimi vprašanji.

Vse dobro vam želim v 2018.

Špela