MAYA PLISECKA V SLOVENIJI

25. marca 2009 smo se imeli na Bledu možnost srečati z baletno legendo, rusko balerino Mayo Pliscko. Dan so sestavljali trije dogodki: Učna ura s primabalerino Mayo Plisecko, Pogovor z legendama in Baletni gala večer v počastitev Maye Plistcke in Rodiona Ščedrina.
Na prvem dogodku, baletni uri z Mayo Plisecko so umetnici svoje znanje pokazali profesionalni baletni plesalci SNG Opere in baleta Ljubljana pod vodstvom Raimonda Rebecka, dijaki Srednje baletne šole iz Ljubljane pod vodstvom Mateja Selana in učenke Mednarodne baletne šole Bled.
Drugi dogodek, srečanje in pogovor s primabalerino Mayo Plisecko in skladateljem Rodionom Ščedrinom je potekal nekoliko drugače od zamišljenega, saj si ga je velika umetnica predstavljala drugače kot organizator. Namesto prvotno načrtovanega pogovora o svojem življenju in bleščeči karieri, ki ga je vodil Aleksander Čolnik, je želela odgovarjati na vprašanja občinstva. Zanimali so jo predvsem naši plesalci.
Najboljši vtis pa je ustvaril Baletni gala večer v počastitev Maye Plisecke in Rodiona Ščedrina, vendar se ga velika umetnika zaradi utrujenosti nista udeležila.
Baletni večer v organizaciji Mednarodne baletne šole Bled in v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije je pokazal veliko točk, ki so bile prava poslastica za vse, ki so si prireditev ogledali. Sodelovali so plesalke in plesalci iz SNG Maribor in SNG Ljubljana, učenci in dijaki Srednje glasbene in baletne šole iz Ljubljane in Maribora, člani Društva baletnih umetnikov Slovenije ter učenci Mednarodne baletne šole Bled. Priznani slovenski koreograf Vlasto Dedovič je v čast gostov postavil tudi novo koreografijo na glasbo Rodiona Ščedrina.
Vsi trije dogodki so potekali v organizaciji Ars Manegmenta in Mednarodne baletne šole Bled. Drugi, profesionalni del Baletnega večera je pomagalo organizirati Društvo baletnih umetnikov Slovenije.
Čeprav smo bili prisotni pod emocionalnim vtisom srečanja s primabalerino Mayo Plisecko, pa je več udeležencev menilo, da bi bilo v bodoče v organizacijo tovrstnih dogodkov smiselno v prvi vrsti vključiti baletno stroko.