JUBILEJNI 100. CLUGOV RADIO AND JULIET

Slovenska plesna predstava z največjim številom gostovanj v tujini


Jubilejni 100. Clugov Radio and Juliet


“Hipnotizirajoč in intimen sodobni balet, odsev današnjega koprnenja po bližini”

Balet SNG Maribor je v soboto, 15. septembra 2012, v Stari dvorani SNG Maribor izvedel 100. ponovitev predstave Edwarda Cluga Radio and Juliet. Nastopili bodo Olesja Hartmann, Edward Clug, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Demetrius King, Gaj Žmavc, Dénes Darab.

Predstava Radio and Juliet je bila premierno uprizorjena 23. aprila 2005, mariborski Balet pa je z njo ob domačem občinstvu navdušil gledalce v Belgiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, Portugalskem, v Rusiji (v znamenitem gledališču Mariinsky, ki velja za zibelko baleta), Singapurju, Srbiji, Ukrajini in na treh turnejah v Združenih državah Amerike.
Če je Romeo in Julija zgodba o mladostniški odtujenosti, o mladi ljubezni, ki jo skorumpirana družba obsodi na propad, potem Shakespearjeva zgodba ne bi mogla imeti boljše glasbene spremljave, kot je glasba skupine Radiohead. Sam po sebi poln literarnih tem je alternativni rock skupine Radiohead presenetljivo učinkovit: enkrat čuten, veder in živahen, drugič tuleče besen in poln jeze zaradi žalosti in izgube. V predstavi mariborskega Baleta se Shakespearjeva klasika in glasba skupine Radiohead združita v brezčasnost. Umetniški direktor Baleta SNG Maribor in koreograf Edward Clug je na mednarodnih plesnih festivalih šokiral s svojim nepredvidenim soočenjem glasbe in giba. Čista, popolna, prepričljiva in do skrajnosti privedena izvedba klasične tragične romance, ki jo ‘poganja’ neizprosen ritem skupine Radiohead, gledalca prikuje na stol, da niti za hip ne umakne pogleda z odra. Vsak izvrstno koreografiran gib napoveduje nasilen konec ljubezni.
Predstava v izvedbi Clugovega baletnega ansambla je požela pohvale kritikov in osvojila srca gledalcev. Janine Parker je v The Boston Globe zapisala: “To je ta najhujša osamljenost, ta notranji boj z zunanjim svetom, ki se vse bolj odmika. In prav zaradi tega je zgodba o Romeu in Juliji dragocena tudi danes. Kljub temačnosti, ki jo odraža, se zdi, da hoče Clug reči, da moramo – kot njegova Julija – vztrajati in živeti naprej.” Mark Kanny je v Pittsburgh Tribune zapisal: “Balet je moderna mojstrovina […], izvedena do popolnosti.”
Doslej si je predstavo ogledalo že več kot 78.000 gledalcev. Ob originalni mariborski postavitvi je bila Clugova Radio and Juliet aprila 2012 uprizorjena v Ukrajinski narodni operi v Kijevu v izvedbi njihovega baletnega ansambla pod vodstvom Denisa Matvienka, leto prej pa v romunski nacionalni operno-baletni hiši v Bukarešti.