JANEZ MEJAČ IN VALENTINA TURCU – PREŠERNOVA NAGRAJENCA 2018

Upravni odbor Prešernovega sklada na tiskovni konferenci razglasil Prešernova nagrajenca in nagrajence Prešernovega sklada 2018.

V torek, 16. januarja 2018 je Upravni odbor Prešernovega sklada v veliki dvorani SNG Opera in balet Ljubljana svečano razglasil letošnje Prešernove nagrajence. V vrste zaslužnih slovenskih umetnikov sta vstopila dva baletna umetnika. JANEZ MEJAČ je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo in VALENTINA TURCU je prejemnica nagrade Prešernovega sklada!

V odlomkih iz obrazložitev je zapisano:

Po sklepu Upravnega odbora Prešernovega sklada prejme Prešernovo nagrado leta 2018 baletni solist, koreograf in režiser JANEZ MEJAČ za življenjsko delo

Letos gre Prešernova nagrada za življenjsko delo v roke mojstru baleta, Janezu Mejaču, umetniku, ustvarjalcu in prvemu solistu ljubljanskega baleta, ki je s svojim neizmerljivim plesnim opusom in umetniškimi izraznimi globinami zaznamoval slovensko baletno umetnost 20. stoletja.
Kaj so bile temeljne značilnosti njegovega plesnega izražanja, da je kar dve desetletji vladal slovenski baletni umetnosti, ji daroval svojih izrednih 84 solističnih vlog, ki jih je oblikoval s 26 domačimi in tujimi koreografi?
Lepota gibalne substance prihaja in raste iz čutnih globin duše, zahteva nesebično razdajanje, trdno delo, disciplino in strast, da se lahko izraža v prefinjenemu slovarju plesne abstrakcije, v sferah subtilne metafizike baletne umetnosti. In vse to je posedoval Danseur Noble, Janez Mejač, ki je s svojo moško postavnostjo in srčno plemenitostjo nudil svojim soplesalkam plesno roko, jih vodil in z njimi skupaj gradil ter niansiral čustveni svet baletnih vlog, ki realno oriše ljudske karakterje ter posega v neznane sfere onostranstva, v duhovno belino belega baleta. Imel je pravšnjo moč, talent, tudi dovolj strasti, da je lahko vzdržal v tej zahtevni umetnosti, vse dokler je obvladal svoje telo in se ji lahko nesebično predajal. Janez Mejač se je baletu z dušo in srcem brezpogojno razdajal, tudi z vso energijo, ki jo je glede na svoj obsežni opus imel v izobilju, ko ga nikakor ni mogla zaustaviti zasedenost v gledališču, da ne bi baletne umetnosti širil po odrih in krajih zunaj Ljubljane.
V letu 2017 poteka 66 let, odkar je Janez Mejaš stopil na baletni oder Ljubljanske Opere, ko več kot pol stoletja ustvarja in oblikuje junake umetniških baletnih del, tako zgodovinske vloge klasične baletne romantike, kot moderne v novejših baletnih delih, ko jih krasi njegova vrhunska virtuoznost, moč igre in subtilno niansiranje karakterjev.
Zato Prešernova nagrada za življenjsko delo predstavlja mojstru baleta Janezu Mejaču vrhunsko nagrado za njegov vseobsegajoči umetniški opus, s katerim je nadvse uspešno bogatil zgodovino prvega stoletja slovenske baletne umetnosti.
(Odlomek iz obrazložitve: Daliborka Podboj)


Po sklepu Upravnega odbora Prešernovega sklada prejme nagrado Prešernovega sklada leta 2018: koreografinja in baletna solistka VALENTINA TURCU za vrhunske dosežke v zadnjih dveh letih, še posebej za dramsko zasnovo baletne mojstrovine Evgenij Onjegin

V velikih pripovedih modernega časa je Valentina Turcu našla svoj neusahljiv vir koreografske inspiracije, ki jo skozi pretanjeno in obenem čustveno močno ekspresijo preoblikuje v koherentno plesno mojstrovino. Prav zaradi vizionarskih idej, edinstvenega visokoestetskega koreografskega rokopisa, nezmotljivega dramaturškega ritma in perfekcionizma jo lahko danes občudujemo kot zrelo ustvarjalko v zahtevnem žanru dramskega baleta, in to v najžlahtnejšem pomenu te besede. Po avtoričinih prodornih koreografskih kreacijah v preteklih letih, ki so požele senzacionalne kritike tako doma kot v tujini, je novembra 2016 s spektaklom Jevgenij Onjegin prišlo do novega triumfa v zvrsti dramskega baleta. Univerzum dramskega baleta Jevgenij Onjegin, za katerega prejme koreografinja Valentina Turcu nagrado Prešernovega sklada v letu 2018, tako pod okriljem avtoričinega umetniškega mojstrstva, edinstvene senzualne poetike in etičnega svetovljanstva z največjo možno prepričljivostjo upodablja najgloblja psihološka stanja in večne dileme človeške civilizacije.
(Odlomek iz obrazložitve: Benjamin Virc)


Poleg Janeza Mejača in Valetnine Turcu so Prešernovi nagrajenci v letu 2018 še:

Prešernov nagrajenec za življenjsko delo:
– pesnik, dramatik, prevajalec in publicist BORIS A. NOVAK za njegov izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus

in nagrajenci Prešernovega sklada:
– akademski snemalec MARKO BRDAR za filmski opus zadnjih dveh let,
– igralec MATEJ PUC, za vloge ustvarjene v zadnjih dveh letih v Mestnem gledališču ljubljanskem,
– dramatičarka in performerka SIMONA SEMENIČ za ustvarjalni opus zadnjih dveh let,
– fotograf BORIS GABERŠČIK za seriji Solve et Coagula in Von Dieser Welt,
– intermedijska umetnica MAJA SMREKAR za delo K-9_topologija

Društvo baletnih umetnikov Slovenije iskreno čestita vsem nagrajencem!