MADŽARSKA PLESNA AKADEMIJA V SLOVENIJI – ZAMUJENA PRILOŽNOST? SLOVENSKI BALETNI UČITELJI RES NE ŽELIJO VIDETI IN VEDETI VEČ?

Gostovanje Madžarske baletne akademije iz Budimpešte

5. 5. v  Lendavi, in 7. 5. 2016 v Portorožu


Zamujena priložnost?  Slovenski baletni učitelji res ne želijo videti in vedeti več?

Vprašanja se seveda zastavljajo ob letošnjem gostovanju Madžarske baletne akademije iz Budimpešte, ki ga je DBUS tako kot v preteklih letih organiziralo ravno z namenom, da si domači baletni strokovnjaki lahko ogledajo delo ene najboljših evropskih baletno izobraževalnih inštitucij.

Mladi učitelji, željni znanja in izkušenj vztrajno  povprašujejo po možnostih ogleda predstav vrhunskih baletnih šol in posameznih umetnikov. Prav oni so tisti, ki lahko učence baletnih šol navdušijo in povabijo k ogledu baletnih predstav, s čemer nadgrajujejo pouk v baletnih dvoranah. Ponavadi se veselijo baletnih predstav na bližnjih šolah, letne produkcije obeh konservatorijev so dogodki, ki si jih vsaj učitelji pridejo ogledat, ko pa bi lahko pokukali v delo tuje baletne šole, se pa najde kup izgovorov.

Si baletni učitelji res lahko dovolijo, da v imenu zaščite lokalnega egoizma mladim baletnim nadobudnežem onemogočajo ogled baletnih predstav? Fleksibilnost, ki si jo krojijo sami, ne pomeni izrabe
in izgube učnega procesa, pač pa plemenitenje sanj tako učencev kot učiteljev ter trdega dela ob drogu in na odru. Mlajši učitelji si pravice, da se zaradi ogleda predstave pouk nadomesti in zgodi tudi izven vsakodnevnega drila v baletni dvorani, formalno morajo šele izboriti, je pa zatodolžnost in naloga starejših, da jim pomagajo, jih usmerjajo in informirajo, da bodo učenci napredovali in bodo v svetu konkurenčni. Da v učencih gori želja po  izkušnjah in primerjanju z vrstniki, gotovo potrjuje dejstvo, da se v času počitnic razbežijo po poletnih šolah po svetu. Ni jim težko odpotovati kamorkoli, problem pa nastane, ko bi si lahko ogledali izjemno baletno predstavo na domačem dvorišču.

Sodelovanje med Društvom baletnih umetnikov Slovenije in  Madžarsko baletno akademijo je simbioza pretoka baletne umetnosti na nivoju ustanov, ki se dopolnjujeta, žal pa ne med ustanovami kot so konservatorji in druge baletne šole. Omogoča vpogled v izjemno znanje, disciplino, raznolikost in umetniško vrednost diplomantov, ki na tekmovanjih prejemajo številne nagrade in nosijo sloves šole po svetu, na kar je rektor prof. Győrgy Szakály nedvomno zelo ponosen.

Baletni večer je prinesel raznolikost stilov, plesali pa so dijaki od VI. do IX. razreda. Uvodoma je v klasičnem sijaju zaživela PAQUITA (glasba L.Minkus) s suvereno solistko Adrienn Tiszai in partnerjem Balázsem Lőcseijem v pas de deuxju. Sledil je ljubek pas de trois z japonskimi dijaki, ki študirajo v Budimpešti, po zahtevnih variacijah, so vsi skupaj odplesali še finale. Baletno oko seveda najprej opazi izjemno čistost izvedbe in stilno dodelanost.

László Seregi je postavil igrivo, senzibilno in duhovito koreografijo VALPURGINA NOČ iz opere Faust Ch. Gounoda.Tehnično zelo zahteven pas de deux sta virtuozno odplesala Eszter Sánta in Richárd János Márton, fantovska energija je valovila v Belzebubovem plesu, gibčni Nubijki sta poudarili žensko nagajivost, prav božanstveno kot Venera pa je ob pomoči štirih fantov znova zablestela Adrienn Tiszai.

Večer so z zanimivim izborom, saj je vsak stavek postavil drug koreograf, zaključili z Vivaldijevimi ŠTIRIMI
LETNIMI ČASI. Plesalci so komaj imeli dovolj časa preobleči kostume, saj so bili takorekoč vsi ves čas na odru, kar priča o ekstremnih naporih in izvrstni pripravljenosti.

Prav vsak od skoraj štirideset fantov in deklet je gledalce očaral z zrelostjo, homogenostjo izvedbe,  profesionalnim, resnim pristopom do plesa in do gledalcev, ki so najpogosteje komentirali, da so pozabili, da so bili na predstavi šole, ne pa profesionalnega ansambla.

Tehnološki razvoj je prinesel nove možnosti ogledov na youtubu ipd, a tisti najpristnejši stik gledalcev in plesalcev, se lahko zgodi le v živo. Lahko si le želimo in upamo, da nas madžarski baletni dijaki, kljub ignoranci slovenske baletne srenje, še kdaj počastijo s kakšno predstavo.

Res škoda, da radovednost ni prevladala nad samozadostnostjo, saj si je tokratno bero ogledala le peščica
slovenskih baletnih zanesenjakov.

 

Program:

PAQUITA
 
Glasba
Ludwig Minkus
Koreografija
Marius Petipa
 
Entrée
VI., VII., VIII. in IX. stopnja študentov Madžarske plesne akademije
 

Pas de deux
Adrienn Tiszai, Balázs Lőcsei
 
Pas de trois
Yumeno Mashiko, Sodai Hanamura, Yumie Ota
 
Variacije
Kurumi Aoyama, Rebekah Cutts,
Adrienn Tiszai, Kentaro Takashima
 
Grand Finale
VI, VII, VIII in IX stopnja študentov Madžarske plesne akademije
 
 
VALPURGINA NOČ IZ OPERE FAUST
 
Glasba
Charles Gounod
Koreografija
László Seregi
 
Pas de deux
Eszter Sánta – Richárd János Márton
 
Belzebubov ples
Patrik Dávid – solo
Walter Macchiaroli, Kristóf Varga, Péter Horváth, Máté Brünn
 
Nubijski plesi
Boglárka Novák, Anna Yliaho
 
Venusov ples
Adrienn Tiszai – solo
Kristóf Kovács, Demeter Kóbor, Valér Somai, Kristóf Telenkó
 
Pas de six
Boglárka Kepess, Máté Varga
Yumeno Mashiko, Kentaro Takashima
Yumie Ota, Balázs Lőcsei
 
*******
 
ŠTIRJE LETNI ČASI
 
Glasba
Antonio Vivaldi
Koreografija
Márta Molnár – Pomlad / Tavasz / Primavera
Andrea Merlo – Poletje / Nyár / Estate
Noémi Kulcsár – Jesen / Ősz / Autunno
Maged Mohamed – Zima / Tél / Inverno
 
Plešejo
Diplomanti Madžarske baletne akademije
Kurumi Aoyama, Rebekah Cutts, Boglárka Kepess, Yumeno Mashiko, Boglárka Novák, Yumie Ota, Eszter Sánta, Megan Streiff, Adrienn Tiszai;
Patrik Dávid, Sodai Hanamura, Balázs Lőcsei, Richárd János Márton, Kentaro Takashima, Kristóf Telenkó, Kristóf Varga, Máté Varga
 
z gosti
Pomlad: Krisztina Bounakova, Eszter Horányi, Zsuzsanna Pretzer, Miyu Takamori
 
Zima: Péter Horváth
 
 
 
Madžarska plesna akademija
Szakály György, rektor, profesor, prejemnik nagrade Kossuth, baletni mojster
Schanda Beáta, umetniška tajnica
 
Društvo baletnih umetnikov Slovenije
Tomaž Rode, predsednik
 
Zavod za kulturo in promocijo Lendava
Beata Lazar, v.d. direktorica
 
Avditorij Portorož
Dragica Petrovič, direktorica
 
JSKD OI Piran / ZKD Karol Pahor Piran
Elizabeta Fučur, vodja
 
Oblikovanje luči in vodstvo predstave
Nikolaj Bažika & Luj Gonc
redna sodelavca DBUS s prijaznim soglasjem Gledališke in koncertne dvorane Lendava
 
Inšpicient
Tomaž Čibej
 
Tehnika Avditorij Portorož / Tecnica Auditorio Portorose:

 

Borut Bažec & Elvis Zemljak