GOSTOVANJE BALETA SNG MARIBOR V SANKT PETERBURGU V RUSIJI NA 17. FESTIVALU DANCE OPEN

Večer sodobnih baletov Johana Ingerja, Edwarda Cluga in Aleksandra Ekmana v znamenitem Aleksandrinskem gledališču


Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na 17. festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril baletni večer sodobnih baletov z deli Walking Mad v koreografiji Johana Ingerja, Hill Harper’s Dream v koreografiji Edwarda Cluga ter Left Right Left Right v koreografiji Aleksandra Ekmana.

Festival Dance Open je potekal od 6. do 17. aprila 2018. Program festivala so sestavljale sodobne koreografske pravljice  Hansa van Manena, Jean-Christopha Maillota, Alexandra Ekmana, Edwarda Cluga, Johana Ingerja, Krzysztofa Pastorja, Alexeija Ratmanskega, Davida Dawsona, Christopherja Wheeldona, Sergeya Vikhareva, Jeroena Verbruggna in Joseja Antonia Ruiza. Ob mojstrih sodobnega baleta pa so proslavili tudi 200-letnico rojstva legendarnega Mariusa Petipaja.

Mariborski Balet se je 15. aprila 2018 predstavil z večerom sodobnih baletov. V njem koreograf Alexander Ekman v Left Right Left Right ostaja zvest svoji ironični in sarkastični muzi, ki skozi koreografijo in na tekaških stezah prikazuje realni ‘time management’ na robu absurda. Johan Inger postavlja svoje plesalce v Walking Mad na vertikalen prostor dolge lesne ograje, izven območja zakonov gravitacije, gledalce pa popelje iz njihovega območja ugodja, saj jih prisili, da presežejo svoje strahove, stereotipe in navade. Umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug pa v Hill Harper’s Dream ponuja surrealistično pravljico z vsemi atributi vpogleda: svetle podobe, zbadajoča čustva in globoka razkritja. Dekleta v špicah na smučeh v objemu snežne meglice.

Ker je ples ena izmed najhitreje razvijajočih in dinamičnih umetnosti, kjer se znanje prenaša iz učitelja na učenca, na festivalu posvečajo posebno pozornost izobraževanju mladih generacij plesalcev. Svoj master-class je 14. aprila izvedel tudi Edward Clug.

Festival Dance Open tradicionalno poteka v znamenitem Aleksandrinskem gledališču. Njegova bogata zgodovina sega v čas carice Elizabete, ki je 30. avgusta 1756 z dekretom naročila ustanovitev prvega profesionalnega gledališkega ansambla. Čeprav je bilo gledališče dom dramskega gledališča, so na njegovem odru velikokrat nastopale zvezde opera in baleta. Za vse umetnike je nastop na teh odrskih deskah velika čast.

Veličastna osrednja zgradba gledališča z razkošnimi interjerji v klasičnem ruskem stilu izhaja iz leta 1832 in je mojstrovina svetovne gledališke arhitekture, ki jo je zasnoval arhitekt Carlo Rossi v čast carici Aleksandri Feodorovni. Danes je dom multikulturnim programom, kjer repertoar sestavljajo dramsko gledališče in druge sodobne upodabljajoče umetnosti, od avgusta 2014 pa se ponašajo z uradnim nazivom narodni zaklad.