GALA BALETNI VEČER V SNG MARIBOR

Balet SNG Maribor, je 27. maja 2011 postregel s pravo baletno poslastico, na kateri so poleg solistov in ansambla baleta SNG Maribor, Alenke Laufer, Galine Čajke, Antona Bogova, Catarine de Meneses, Dénesa Daraba, Tetiane Svitlične, Branke Popovici, Asami Nakashima, Sytze Jan Luskeja in Erica Burrougha, nastopili štirje gosti znamenitega Kirov baleta – Mariinskega gledališča iz Sankt Petersburga, Anastazija Matvienko, Olesja Novikova, Denis Matvienko in Leonid Sarafanov.

V prvem delu večera, ki so ga v SNG Maribor poimenovali “klasični del”, so bo bili na sporedu dueti iz svetovne baletne zakladnice, v drugem delu pa je bil na sporedu balet Quatro, ki ga je koreograf in Umetniški direktor baleta SNG Maribor, Edward Clug, junija 2010 v Sankt Petersburgu postavil za goste tokratnega Gala baletnega večera.

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor je dirigiral izvrstni Aleksej Baklan.

SPORED
1. Bajadera, Pas d’action: Alenka Laufer, Anton Bogov
Catarina de Meneses, Tetiana Svetlična, Branka Popovici, Asami Nakashima, Sytze Jan Luske, Eric Burrough
Glasba: Ludwig Minkus
Koreografija: Marius Petipa

2. Giselle, Pas de deux iz 2. dejanja: Olesja Novikova, Leonid Sarafanov
Glasba: Adolphe Adam
Koreografija: Jean Corrali, Jules Perrot

3. Romeo in Julija: Anastazija Matvienko, Denis Matvienko
Glasba: Sergej Prokofjev
Koreografija: Leonid Lavrovski

4. Labodje jezero, Pas de deux iz 3. dejanja: Galina Čajka, Dénes Darab
Glasba: Peter Iljič Čajkovski
Koreografija: Marius Petipa

5. Diana in Akteon, Pas de deux: Tetiana Svitlična, Anton Bogov
Glasba: Cesare Pugni, Riccardo Drigo
Koreografija: Marius Petipa

6. Le Corsaire, Pas de deux: Olesja Novikova, Leonid Sarafanov
Glasba: Adolphe Adam, Riccardo Drigo
Koreografija: Marius Petipa

7. Don Kihot, Pas de deux iz 3. dejanja: Anastazija Matvienko, Denis Matvienko
Glasba: Ludwig Minkus
Koreografija: Marius Petipa, Alexander Gorski

II. del
Quatro
Glasba: Milko Lazar
Koreograf: Edward Clug
Klavir: Marjan Peternel
Violončelo: Maruša Bogataj
Plešejo
Anastazija Matvienko, Olesja Novikova, Leonid Sarafanov, Denis Matvienko

Quatro je balet, ki ga je umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug pripravil za Denisa Matvienka, Leonida Sarafanova, Anastazijo Matvienko in Olesjo Novikovo, in sicer na glasbo Milka Lazarja.

Ruska baletna kritičarka Larisa Barikina je takole označila baletno predstavo:

»Leonid Sarafanov in Denis Matvienko sta pomislila na novo premiero, ki bi bila ustvarjena za njiju. Povabila sta balerini Mariinskega gledališča – svoji soprogi Olesjo Novikovo in Anastazijo Matvienko – in naročila postavitev umetniškemu direktorju Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Edwardu Clugu, s katerim sta sodelovala že prej. Clug je za četvorko naredil polurni balet na glasbo Milka Lazarja in ga poimenoval Quatro. Ob melanholičnem zvoku violončela in klavirja se na odru predstavlja dejanje brez konkretne vsebine in resničnosti, domišljija je prepuščena občinstvu. Mogoče si kot podtekst lahko zamislimo iskanje stikov in medsebojnega sporazumevanja, premagovanje bivanjske ločenosti; lahko pa se preprosto zadovoljimo z ogledovanjem virtuoznih teles.«

Premiera baletne predstave je bila 20. junija 2010 v gledališču Mihajlovski v Sankt Peterburgu in je bila nominirana za prestižno gledališko nagrado Ruske federacije, zlata maska 2010, in to v kar štirih kategorijah: najboljša predstava (od skupno 6 nominiranih predstav), najboljši koreograf (8 nominirancev), vsi solisti predstave pa so si prislužili nominacijo za najboljšega plesalca. Leonid Sarafanov je zlato masko tudi osvojil.