EVROVIZIJSKI MLADI PLESALCI 2013

13. februarja 2013 je v Studiu 1 Televizije Slovenija potekal izbor Evrovizijski mladi plesalci. Strokovna žirija je izmed prijavljenih izbrala 8 koreografij, izmed katerih izbrala predstavnika, ki ga bo Televizija Slovenija prijavila na tekmovanje EVROVIZIJSKI MLADI PLESALCI 2013, ki bo od 7. do 14. junija v Baltiški državni operni hiši v Gdansku na Poljskem.

Evrovizijsko tekmovanje mladih plesalcev velja za eno najpomembnejših mednarodnih plesnih tekmovanj. Poteka vsaki dve leti, posvečeno pa je najboljšim mladim plesalcem, starim od 16 do 21 let. Letošnje tekmovanje bo potekalo meseca junija v Baltiški državni operni hiši v Gdansku na Poljskem, prenašale ga bodo številne televizijske hiše, spremljali pa milijoni gledalcev po celotni Evropi. Tekmovanje prireja Evropska radiodifuzna zveza EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija. Vsaka od članic zveze EBU pošlje na tekmovanje svojega najboljšega predstavnika, na tekmovanje pa se lahko prijavijo plesalci vseh plesnih zvrsti. Predvajali vam bodo slovenski izbor
za tekmovanje, ki je potekal na pobudo Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija v Studiu 1 Televizije Slovenija. Na izboru za tekmovanje se je predstavilo sedem nadarjenih mladih plesalcev: Patricija Crnkovič, Tomaž Golub, Filip Jurič, Barbara Krašovec, Klara Lainšček, Nika Lipolt in Petra Peček.

Njihov nastop je spremljala strokovna žirija tekmovanja, ki so jo sestavljali: Milko Šparemblek, Irek Mukhamedov, Tomaž Rode, Rosana Hribar in Maruša Vidmar. Urednik oddaje Daniel Celarec, idejna zasnova tekmovanja Danica Dolinar, režiser Vojko Vidmar.

Zanimivosti
V preteklosti so Slovenijo na tekmovanju Evrovizijski mladi plesalci zastopali: Urša Vidmar (1993), Damjan Mohorko (1995), Ana Klašnja (1997,1999), Eva Gašparič (2001), Anže Škrube (2003), Alena Medič (2005) in Petra Zupančič (2011), ki je zasedla odlično drugo mesto.

EBU je tekmovanje osnovala pred 28 leti kot partnerja Evrovizijskemu tekmovanju mladih glasbenikov. To tekmovanje je pomemben dogodek tako za mlade plesalce kot za promocijo plesne umetnosti preko javnih medijev, ki skrbijo za pomembnost kulturnih dogodkov. Mlade evropske plesalce spodbuja, da dokažejo svoj potencial pred žirijo in milijoni televizijskih gledalcev.