DBUS V LETU 2016 PONOVNO SOORGANIZATOR POLETNEGA FESTIVALA PIRAN

Poletni festival Piran je bil na pobudo Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) ustanovljen leta 2014. Tedaj ga je DBUS skoraj v celoti, ob sofinanciranju Ministrstva za kulturo in Občine Piran ter s pomočjo ZKD Karol Pahor Piran in JSKD OI Piran, tudi organiziralo. Prvi štirinajstdnevni festival je uspel in sledila je odločitev o organizaciji festivala v naslednjih letih.

Ker je za DBUS organizacija celotnega festivala prevelik finančni zalogaj, je sledila odločitev o soorganizaciji festivala s strani Občine Piran, DBUS, ZKD Karol Pahor Piran in Avditorija Portorož. Vodji festivala sta od leta 2015 Elizabeta Fičur in Tomaž Rode, od njiju pa je prva zadolžena za pokrivanje glasbenih dogodkov, drugi pa baletnih in plesnih predstav.

V primeru Poletnega festivala Piran gre za povezovanje vseh por slovenske umetnosti in za predstavitev pretežno slovenskih ustvarjalcev s področja kulture in umetnosti. Zastopana so skoraj vsa področja. Festival se odvija v glavnem na odru na Tartinijevem trgu v Piranu, v primeru slabega vremena v Tartinijevem gledališču Piran, pa tudi na drugih lokacijah kot v Tartinijevi hiši, v Križnem hodniku ter na Prvomajskem trgu. Zasnovan je edinstveno, saj ponuja skoraj vse svoje dogodke na ogled brez vstopnine, z namenom, da bi slovenske kulturne ustvarjalce spoznal čim večji krog obiskovalcev mesta Piran v višku turistične sezone.

V letu 2016 bo Poletni festival Piran na sporedu od 31. julija 2016 do 14. avgusta 2016, organizatorji pa so Občina Piran, DBUS, ZKD Karol Pahor Piran in Avditroij Portorož.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije bo v letu 2016 izvedlo naslednje dogodke: sodelovalo bo na Svečani otvoritveni slovesnosti 31.julija 2016, 1.avgusta 2016 bo uprizorilo baletno predstavo s flamenkom v dveh dejanjih Carmen, pa nato 4.avgusta 2016 baletno predstavo za otroke Ratattouille, 6.avgusta 2016 prvi večer Dancs-Piran, 9.avgusta 2016 baletno plesni triptih Box Mitje Obeda, Duet Gaja Žmavca in Sinkopo Ane Predin, 11.avgusta 2016 bo sodelovalo na koncertu Zvezde pod zvezdami, 13.avgusta 2016 uprizorilo zaključni večer Dancs-Piran 2016 ter končno sodelovalo na Svečanem zaključku festivala 14.avgusta 2016.