DBUS V JULIJU IN AVGUSTU 2018

Meseca julij in avgust, ki sicer veljata za meseca dopustov, obiskovanja plaž, hribov, mamljivih mednarodnih destinacij …, za meseca, ko so odrske luči nacionalnih baletnih odrov večinoma ugasnjene, sta za Društvo baletnih umetnikov Slovenije najbolj delavna meseca v letu. Zadnji teden julija in prvi teden avgusta so obeležili Mednarodni poletni baletni seminar Dancs-Piran, številne baletne predstave in baletni koncerti v okviru Poletnega festivala Piran na odru Tartinijevega trga, za konec pa še baletni koncert Tja med zvezde na poletnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava.

Mednarodni poletni baletni seminar Dancs-Piran se je odvijal v Piranu in ponujal poletno izpopolnjevanje številnim mladim baletnim plesalkam in plesalcem, ki se bodisi z baletom srečujejo šele v prvih letih šolanja, bodisi si šele utirajo pot na baletne odre, profesionalnim baletnim plesalkam in plesalcem pa ponuja možnost, da ohranijo polno plesno formo tudi v času počitnic in so potem v začetku nove sezone pripravljeni na najtežje baletne izzive.

Poletni festival Piran, ki je pred leti nastal na pobudo Društva baletnih umetnikov Slovenije, je poleg koncertov klasične in zabavne glasbe ter musicla ponudil na ogled številne baletne predstave, baletne koncerte in izobraževalne programe o baletu. Balet je v letu 2018 tako predstavljal najobširnejše programsko težišče piranskega festivala. Baletne predstave so tako kot leto poprej tudi v letošnjem letu v svojih izvedbah  združevale izvrstne profesionalne baletne plesalke in plesalce ter mlade, še šolajoče se plesalke in plesalce, z vključevanjem katerih Društvo baletnih umetnikov Slovenije na povsem drugačen način nadaljuje v letu 2014 začetim in konec leta 2015 zaključenim projektom Evropskih socialnih skladov, Mladim slovenskim baletom. 

Sila uspešno poletje je zaključil še tradicionalni baletni koncert pod zvezdami, tokrat z naslovom Tja med zvezde na poletnem odru arhitekturno izjemne Gledališke in koncertne dvorane Lendava.