DBUS NA DIPLOMSKEM IZPITU V BUDIMPEŠTI

Madžarska plesna akademija, 16.2.2015


Magyar Táncművészeti Főiskola Budapest – Madžarska plesna akademija v Budimpešti tradicionalno predstavi diplomante klasičnega baleta na prvem delu diplomskega izpita že v mesecu februarju. Dogodek se odvija v šolskem avditoriju z mnogo gosti, od upokojenih profesorjev, plesalcev do gostov iz tujine in vodij baletnih ansamblov; letos sta prišla šef zagrebškega in bratislavskega baleta Leonard Jakomina ter Josef Dolinsky.

Povabljena sva bila tudi predsednik DBUS Tomaž Rode in Darja Sebastian.

Šola je umeščena v mirnem delu madžarskega glavnega mesta in že  bežen sprehod po hodnikih, dvoranah prevzame obiskovalca, saj vzdušje odseva spokojnost, spoštljivost, urejenost, odprtost in zavzetost tako mlajših kot starejših učencev. Dolg hodnik povezuje baletne dvorane, kjer mali nadobudneži kukajo skozi steklena okna, opazujejo vragolije, ki jih izvajajo starejši, ki so tako še bolj motivirani postaviti se pred njimi in jim biti za vzgled. Tako raste kvaliteta šole, ki je v evropskem prostoru gotovo ena najbolj prepoznavnih.

Generacija 2014/15 je izjemna, saj je pet fantov (prof.Denis Muruev) in kar petnajst deklet (prof.Mónika Barna) prikazalo svoje res bogato znanje. Redkokatera akademija se lahko pohvali s tako številčno močnim zaključnim razredom. To seveda pomeni, da ima pedagog možnost skoreografirati izpit skoraj kot predstavo. Ura zajema vaje pri drogu, na sredini, skoke, špice za dekleta, vse povezano v  celoto; koraki in oblike se prepletajo, virtuozna vrtenja, skoki, kombinacije fouettés, diagonale, batterie slikajo izjemno baletno znanje, sposobnosti in raznolikost diplomantov. Gledalci pozabijo, da so na diplomskem izpitu in ne na predstavi profesionalnih plesalcev.

Navdušena, sva slovenska gledalca takoj pomislila na to, da mlade umetnike povabimo na Gaudeamus gala v Maribor. Na najino veliko veselje so čez dobra dva tedna dekleta zares odmevno zaplesala del teh koreografij na odru SNG Maribor.

Ostali deli diplomskega izpita sledijo na odru v predstavah, ki jih MTF izpelje do konca šolskega leta. Del tega nam bodo na povabilo DBUS pokazali tudi na ponovnem gostovanju po Sloveniji, v Lendavi, 29.5. in v Portorožu, 31.5. 2015.

Darja Sebastian