BALETNI ANSAMBEL SNG OPERA IN BALET LJUBLJANA S KOREOGRAFIJAMI TWILE THARP IN DINKA BOGDANIĆA

Baletni ansambel SNG Opere in baleta Ljubljana je v sezono 2010/2011 vstopil s premiero dveh koreografij Twile Tharp, ki so ju z novim delom koreografa Dinka Bogdanića poimenovali Pod zvezdami. Z obzirom, da se ljubljanska operno baletna hiša še vedno ni naselila v svoje prenovljeno domovanje, so premiero in ponovitve uprizorili v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.
Pod zvezdami je bila prva premiera novega umetniškega vodje baleta SNG Opera in balet Ljubljana, Ireka Mukhamedova, ki je naslov in izbor predstave podedoval od svojega predhodnika, Jaša Otrina.
V prvem delu večera smo lahko videli dve koreografiji ameriške koreografinje Twile Tharp, Ples s Sinatro (Sinatra suite) in Nekaj več (Baker´s Dozen), ki ju z ljubljanskim baletnim ansamblom naštudirala Elaine Kudo.
Ples s Sinatro je nastal leta 1984 na pobudo plesalca Mihaila Barišnikova, ko je Tharpova različico svojega večjega projekta z naslovom Devet Sinatrovih pesmi priredila za American Ballet Theatre. Iz omenjene verzije je uporabila tri pesmi, četrto pa je dodala kot solo za slovitega plesalca. Zaradi nenadne poškodbe solistke ljubljanskega baleta, Tjaše Kmetec, smo na premieri žal videli le slednjo v izvedbi Petara Đorčevskega. V alternaciji v baletu plešeta še Olga Andrejeva in Lukas Zuschlag. Kostume je po skicah Oscarja de la Rente oblikovala Nadja Bedjanič, kot oblikovalec luči pa je podpisan Jennifer Tipto.
Balet Nekaj več (Baker´s Dozen), ki je bil na premieri zaradi poškodbe Kmetčeve izjemoma uprizorjen drugi po vrstnem redu, je Tharpova oblikovala za dvanajst plesalcev na glasbo harlemskega džezovskega velikana Willieja The Lion Smitha. Premierno so balet izvedli februarja 1979 na Akademiji za glasbo v Brooklynu v New Yorku. Plesalci ljubljanskega baleta Sanja Nešković Peršin, Rita Pollacchi, Ana Klašnja, Kristina Aleksova, Mojca Bandelj, Nina Ogrinc, Iulian Ermalai, Alexandru Ioan Barbu, Cosmin Agavriloaei, Ivan Kozjuk, Lucas Jerkander, Lukas Zuschlag (v alternaciji z Petarom Đorčevskim), se s svojevrstno lagodnostjo prepuščajo užitkom popoldanskega družabnega plesa. Kostumografij je zasnoval Santo Loquasto, luči pa oblikoval Jennifer Tipton.
Pri obeh koreografijah Twile Tharp je bila baletna mojstrica Saša Mukhamedov, asistent pa Stefan Capraroiu.
V drugem delu večera smo bili priča novi koreografski stvaritvi hrvaškega baletnega umetnika, Dinka Bogdanića, z naslovom Čudoviti svet … je lahko (What a wonderful world … can be), za katerega je Bogdanić uporabil pesmi Louisa Satchmo Armstronga.
Vsebinska nit predstave je intimna zgodba treh ljudi. Kot je povedal koreograf sam, se skozi plesno koreografijo ljubezen do glasbe materializira v ljubezen do drugega, pokazati pa je želel predvsem, da pri ljubezni nista pomembna niti barva kože niti spol – sporočilo, ki ga odpleše 28 plesalcev ljubljanskega baletnega ansambla: Joseph Bunn (v alternaciji Lukas Zuschlag), Regina Križaj, Lukas Zuschlag (v alternaciji Tjaša Kmetec in Petar Đorčevski), Ana Klašnja, Rita Pollacchi, Kristina Aleksova, Mojca Bandelj, Georgeta Capraroiu, Sorina Dimache, Eva Gašparič, HyeMin Kim, Ksenja Kovač, Barbara Marič, Nina Ogrinc, Gabriela Stojanova, Urša Vidmar / Lejla Pantić Šindrić, Mariša Nač, Iulian Ermalai, Cosmin Agavriloaei, Alexandru Ioan Barbu, Ivan Greguš, Gregor Guštin, Tomaž Horvat, Lucas Jerkander, Ivan Kozyuk, Ređep Ramadani in Gaj Rudolf .Kostumografija in scenografija je delo Bjanke Ursulov, luči je oblikoval Andrej Hajdinjak, asistenta predstave pa sta Mojca Kalar Simić in Viktor Isajčev.