BALETNA PREMIERA MEETING MARIBOR V SNG MARIBOR

V SNG Maribor je bila 3. aprila 2011 na sporedu premiera koprodukcijske predstave plesnega ansambla graške opere in Baleta SNG Maribor z naslovom Meeting Maribor v koreografiji Darrela Toulona in Edwarda Cluga. »Temeljni kamen umetniške izmenjave baletnih ansamblov ne leži le v geografski bližini Gradca in Maribora ali kulturni povezanosti obeh dežel. Poseben razlog tiči tudi v podobnosti prizadevanj oziroma aspiraciji sodobnega plesa, ki sta jih v okviru tega projekta spodbudila koreografa in umetniška direktorja obeh baletnih ansamblov,« je dejal Darrel Toulon, direktor in glavni koreograf plesnega ansambla graške opere.
Medtem ko je Edward Clug, umetniški direktor Baleta SNG Maribor, s plesalci v Gradcu izdeloval koreografijo svojega avtorskega projekta Skice, ki je bila premierno izvedena 11. junija 2010 na eksperimentalnem odru graške opere, je Darrel Toulon z baletnimi plesalci v Mariboru začel s pripravo predstave Sladko Suite, ki je bil premierno izvedena 5. septembra 2010 v Gradcu. Sklepno dejanje koprodukcije je skupna izvedba velikega plesnega dogodka v dveh delih na velikem odru SNG Maribor.
Darrel Toulon je v Sladko Suite, predstavi za enajst plesalcev in glasbenika, želel iz plesalcev izvabiti njihove osebnosti: »… kar je po navadi v nasprotju s prakso klasičnega plesa (baleta), kjer se posameznikov jaz potlači in neredko tudi izgubi v iskanju (pogosto) nedosegljivega ideala. In ravno persona, to je oseba brez maske, je tisto, kar me je zmeraj zanimalo; torej ne toliko gibanje samo, ampak prostor, iz katerega prihaja to gibanje.«
Nastopili so Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Catarina de Meneses, Demetrius King, Evgenija Koškina, Tiberiu Marta, Olesja Hartmann, Sytze Jan Luske, Branka Popovici, Eric Burrough, Gaj Žmavc, glasbo je napisal in jo izvaja Reinhard Ziegerhofer.
Edward Clug je v Skicah na glasbo Milka Lazarja in Boruta Kržišnika zgostil določene trenutke svojih dosedanjih koreografij, jih analiziral in podrobneje raziskal, da bi jih lahko povezal v novo celoto in kontekst, pri čemer so jim nove okoliščine dodelile drugačno strukturo in pomen. Plesali so Laura Fischer, Dianne Gray, Areti Palouki, Sarah Schoch, Daphne van Dooren, Jura Wanga, Shaohui Yi, Norikazu Aoki, György Baán, Boštjan Ivanjšič, Philipp Krüger, Michael Munoz Sinisterra, Thomas Smithson, Matthias Strahm, Michál Zabavík. Asistent koreografa je bil Matjaž Marin.