BALET SNG MARIBOR V ST. PETERBURGU

Balet SNG Maribor se je odpravil na gostovanje v Sankt Peterburg, kjer je 19. junija 2011 s predstavo Radio and Juliet Edwarda Cluga nastopil v gledališču Mariinski v okviru gala baletnega koncerta Denisa Matvienka. Predstava je potekala v okviru znamenitega festivala Zvezde belih noči.
Na glasbo Radioheada, enega najvplivnejših angleških alternativnih rockbendov preteklega stoletja, je Clug ustvaril koreografijo v ostrem, jasnem in visokokinetičnem gibalnem slogu, ki se ob videoprojekcijah abstraktno sklicuje na klasične prizore iz Shakespearove tragedije Romeo in Julija, vključno z Mercutievo smrtjo, poroko in plesom v maskah. Ob Edwardu Clugu plešejo še Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta in Gaj Žmavc, ob njih pa nastopata še Denis in Anastasia Matvienko.
Festival Zvezde belih noči je eden popularnejših in veličastnejših glasbenih forumov. Leta 1993 ga je ustanovil Valerij Gergijev, umetniški direktor gledališča Mariinski, ki pravi, da ga je v imenu gledališča in njegovih umetnikov zasnoval kot glasbeno darilo Sankt Peterburgu. Od vsega začetka so se programsko osredotočali na vrhunske umetniške stvaritve in občinstvu odkrivali redko izvajana ali nezasluženo pozabljena dela.
Festival vse od svoje ustanovitve pridobiva na moči, popularnosti in mednarodni prepoznavnosti, njegovo trajanje pa se je z nekdaj desetih dni podaljšalo na tri mesece. Program vsako leto zajema najboljše operne in baletne uprizoritve, velika simfonična dela, vrhunce komorne glasbe in nove premiere.
Festival se imenuje po belih nočeh, kratkotrajnem poletnem pojavu, ko sonce v Sankt Peterburgu ne zaide. Lepota belih noči prispeva k posebnemu vzdušju, ko občinstvo ob polnoči stopi iz znamenitega gledališča v dnevno svetlobo in se sprehaja med slikovitimi ulicami.
Gledališče Mariinski sodi med najprestižnejše gledališke institucije na svetu. Ustanovili so ga leta 1783 po dekretu Katarine Velike z namenom, da bi uprizarjali prve ruske opere in najboljša dela svetovno znanih skladateljev. Sedanja gledališka stavba na Gledališkem trgu je bila odprta leta 1860, kjer je, obdano z veličastnim gledališkim dekorjem, s čudovitimi belimi skulpturami in razkošnimi lestenci, potekalo zlato obdobje operno-baletne zgodovine v Sankt Peterburgu, ko so na njenem odru ustvarjali umetniki, ki so odločujoče vplivali na razvoj gledališke umetnosti; na baletnem področju so to bili Marius Petipa, Michel Fokin, Anna Pavlova, Vaslav Nijinsky, Galina Ulanova, Rudolf Nurejev, Mihail Barišnikov in drugi. V času Sovjetske zveze se je gledališče preimenovalo v Kirov, po njenem razpadu pa si je gledališče ponovno nadelo predrevolucionarno ime Mariinski, po soprogi carja Aleksandra II., Mariji Aleksandrovni.