SYDNEY DANCE COMPANY IN ANA PANDUR MARCA V CANKARJEVEM DOMU

SYDNEY DANCE COMPANY

Cheng Tsung-Lung 

POLNA LUNA/TEMNA SVETLOBA/GNU

Skupino Sydney Dance Company je leta 1969 z imenom Dance Company ustanovila Suzanne Musitz. V letih 1975–76 jo je vodil nizozemski koreograf Jaap Flieer, do 1979 avstralski koreograf Graeme Murphy. Leta 1979 sta Murphy in njegova sodelavka Janet Vernon ime skupine spremenila v Sydney Dance Company. Od 2009 skupina deluje pod umetniškim vodstvom koreografa Rafaela Bonachele. V Ljubljano prihaja s triptihom.

Polna luna v koreografiji Cheng Tsung-Lunga se predaja raziskovanju tistega, kar najmočneje zaposluje plesalčevo in gledalčevo zbranost – nikoli povsem ne pojasnjene meje, na kateri je človek izstopil iz živalskega sistema oziroma točke, skozi katero se vanj vedno znova (nehote) vrača.

Temna svetloba koreografa Rafaela Bonachele je potovanje po svetu svetlobe in teme, iskanje pravega razmerja med skritim in vidnim, med fizičnim in zvočnim. Je etuda, ki zavestno krši pravila klasičnega baletnega slovarja in zato uspešno prestopa meje med različnimi stilnimi obdobji.

Etuda Gnu koreografinje Gabrielle Nankivell se začne s solom plesalca, katerega gibi so enako močno človeški kot živalski. Primarni, korajda mitski, kot podoba gnuja, ki se počasi izriše na ozadju odra. Solu sledijo dueti, trii, kvarteti, znotraj katerih se vzpostavljajo odnosi in razvija skupinska dinamika. Vse seveda skozi gibanje in izmuzljivo zvočno krajino, ki daje etudi značaj časovne in prostorske neulovljivosti.


Ana Pandur

FIREBIRD

Križanec metalskega koncerta, flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki

Koreografija, ples: Ana Pandur

Kitara: Giani Poposki

Kostumografija: Zarja Predin 

Oblikovanje luči: Mitja Novak 

Kaj se zgodi, ko se flamenko spoji z eno najglasnejših in najradikalnejših glasbenih zvrsti? Nastane Firebird, prvi skupini projekt ustvarjalnega tandema plesalke in performerke Ane Predin Pandur ter glasbenika Gianija Poposkega, pevca mednarodno najuspešnejše metal skupine Noctiferia. Firebird je križanec metalskega koncerta, flamenko koreografije, začinjen s performativnimi vložki. Takšen Firebird išče krhko ravnovesje med močjo sodobnega flamenka ter zakonitostmi metala. Predstava nasprotij, glasne glasbe ter lirične telesnosti, neukrotljivega ritma in hipnotičnih kitarskih rifov.