SLOVENSKI BALET BO PRAZNOVAL 100 LET

Kaj se nam obeta ob 100-letnici slovenskega baleta?

Slovensko deželno gledališče, danes SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je leta 1918 pričel z delovanjem prvi poklicni baletni ansambel pri nas

V sezoni 2018/2019 bomo praznovali 100-letnico zasnove poklicnega baletnega ansambla. Septembra 2018 bo minilo natanko 100 let, od kar je bil v Ljubljani v tedanjem Deželnem gledališču ustanovljen prvi poklicni baletni ansambel v Sloveniji. Ljubljani je kasneje sledil Maribor. Ob visokem jubileju slovenskega baleta bodo potekale svečane aktivnosti, ki jih s skupnimi močmi pripravljajo Društvo baletnih umetnikov Slovenije, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor, Cankarjev dom, Slovenski gledališki inštitut in Televizija Slovenija. 

Praznovanje stote obletnice se bo uradno pričelo 12. aprila 2018 s premiero baleta BALET 100 v produkciji Baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Za baletni triptih so izbrali dela treh slovenskih koreografov, LOK Pie in Pina Mlakarja, ŽICO Vlasta Dedoviča in PASTORALNO SIMFONIJO Milka Šparembleka. Čeprav vsa tri dela spadajo med najvidnejše slovenske koreografske kreacije, pa ob visokem jubileju ne bomo smeli pozabiti tudi na druga sloveča imena domače baletne koreografije: Majne Sevnik, Henrika Neubauerja, Metoda Jerasa in drugih. 

18. aprila 2018 bo prav tako v SNG Opera in balet Ljubljana letošnji SVEČANI BALETNI KONCERT S PODELITVIJO STROKOVNIH NAGRAD LYDIE WISIAKOVE, ki ga bodo tako kot v preteklih letih, tudi v jubilejnem letu s skupnimi močmi pripravili Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Balet SNG Opera in balet Ljubljana ter Balet SNG Maribor. 

Tudi TUTU – Slovensko baletno tekmovanje in Četrto slovensko tekmovanje koreografskih miniatur bosta v letu 2018 posvečena praznovanju obletnice. Tekmovanje bo potekalo od 19. – 21. junija 2018.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije bo v poletnem času, med 21. julijem in 4. avgustom 2018 praznovanju stote obletnice slovenskega baleta posvetilo prav vse baletne dogodke v okviru POLETNEGA FESTIVALA PIRAN 2018

12. novembra 2018 bo na sporedu osrednji dogodek praznovanja, SLAVNOSTNI BALETNI KONCERT SLOVENSKEGA BALETA v SNG Opera in balet Ljubljana. Koncert bo obeležila podelitev plaket slovenskega baleta za delovanje v slovenskem baletu ter plaket za neprecenljiv prispevek slovenski baletni umetnosti.  Slavnostni baletni koncert se bo pričel predvidoma z uvodnim defilejem – mimohodom vseh aktivnih in nekdanjih, še živečih, slovenskih in v Sloveniji delujočih baletnih umetnikov, po defileju pa bo na sporedu koncert slovenskih in v Sloveniji delujočih baletnih umetnikov. Koncert z enakim programom bo nato na sporedu še na Velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor. 

V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (Slogi) v Ljubljani in Slovenskim narodnim gledališčem SNG Maribor v Mariboru, bodo od aprila dalje enkrat mesečno potekale OKROGLE MIZE O BALETU IN SREČANJA S SLOVENSKIMI BALETNIMI UMETNIKI. V Ljubljani bodo srečanja potekala v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta v Mariboru pa v SNG Maribor. Vsa srečanja bodo vsebinsko vezana na delovanje tako ljubljanskega kot mariborskega baleta, podrobnejše vsebine pa bodo dostopne na spletnih straneh Društva baletnih umetnikov Slovenije, Slovenskega gledališkega inštituta ter SNG Maribor. 

Od 13. maja 2019 do 13. junija 2019 bo v 1. preddverju Cankarjevega doma razstava z naslovom PO SLEDEH SLOVENSKEGA BALETA, katere avtorica bo Danice Dolinar. Razstavo bo predvidoma oblikovala Jasna Andrić. Pri realizaciji razstave bodo sodelovali Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Cankarjev dom, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor in Slovenski gledališki inštitut. Po zaključku razstave v Ljubljani, bo ta na ogled v SNG Maribor.

21. maja 2019 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT s priznanimi mednarodnimi in domačimi baletnimi umetniki. Dogodek je simbolično vezan na dejstvo, da je slovenski balet danes del širšega, mednarodnega prostora;

Po ljubljanski uprizoritvi bo MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT na sporedu še v SNG Maribor;

Prav tako junija 2019 pa bo na sporedu že dolgo pričakovano PRVO SLOVENSKO MEDNARODNO BALETNO TEKMOVANJE, ki bo potekalo v SNG Opera in balet Ljubljana. 

V okviru praznovanja 100-letnice slovenskega baleta bosta izšle tudi dve knjigi. Prva, katere izid je predviden v letu 2018, bo nosila naslov SLOVENSKI BALETI, avtor pa je Henrik Neubauer. Druga knjiga z naslovom PO SLEDEH BALETA, ki bo opisovala celotno zgodovino baleta na Slovenskem, bo izšla sočasno z razstavo v Cankarjevem domu. Njena avtorica bo Danica Dolinar, ki je svoje življenjsko raziskovalno delo posvetila prav razvoju plesa in baleta.