BALET JEVGENIJ ONJEGIN VALENTINE TURCU V SNG MARIBOR

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor je v Veliki dvorani v soboto, 26. novembra 2016, izvedel svetovno premiero dramskega baleta Jevgenij Onjegin v koreografiji in režiji Valentine Turcu. Na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in Sergeja Vasiljeviča Rahmaninova v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko Dominica Griera bodo nastopili solisti in ansambel mariborskega Baleta z Antonom Bogovom v naslovni vlogi.

Velika afiniteta do pogosto disonantnih globin ruskega duhovnega sveta se kaže kot svojevrstna stalnica v ustvarjalnem opusu koreografinje Valentine Turcu, diplomantke slovite lozanske baletne šole Mauricea Béjarta, ki se po treh »ruskih« uspešnicah – Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva, CarmenRodiona Ščedrina in Ana Karenina na glasbo Čajkovskega – ponovno loteva ene izmed največjih in ikoničnih romanesknih zgodb modernega časa.

S tenkočutnim prebiranjem Puškinovega izvirnika, premišljenim posluhom za njegovo detajlno razplastenost ter z iskanjem popolnega sobivanja emotivnosti, giba in glasbe je Valentina Turcu za Balet SNG Maribor ustvarila izvirno koreografijo, ki jo je po lastnem glasbenem konceptu zastavila v dveh dejanjih.

»Jevgenij Onjegin – vesolje samote … čustveno popotovanje, ki razkriva »senčne plati« ljubezni, lepote ter drugih romantičnih idealov in iluzij, upodablja neizogibnost smrti in njen pečat na naše občutenje minljivosti. Puškinova pisava, s katero je avtor prepričljivo izrazil najgloblja človekova občutja sreče in žalosti, trpljenja in ekstaze, ljubezni in žalovanja, se me je globoko dotaknila pri ustvarjanju te kontemplativne koreografije v lastnem prepoznavnem slogu.«

Valentina Turcu podpisuje koreografijo, režijo in glasbeni koncept. Asistenta koreografije sta Anton Bogov in Julio Arozarena, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj in oblikovalec luči Aleksandar Čavlek.

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor dirigirata Dominic Grier in Simon Robinson, solista na klavirju sta Katarina Lotrič in Denys Masliuk, koncertna mojstrica je Oksana Pečeny Dolenc.