Home arhiv-dogodkov-dbus VELIKI BALETNI KONCERT – PRVI. GAUDEAMUS GALA & SREČANJE MADŽARSKIH IN SLOVENSKIH BALETNIH PLESALCEV

VELIKI BALETNI KONCERT – PRVI. GAUDEAMUS GALA & SREČANJE MADŽARSKIH IN SLOVENSKIH BALETNIH PLESALCEV

VELIKI BALETNI KONCERT V LENDAVI: PRVI GAUDEAMUS GALA BALETNI VEČER & SREČANJE SLOVENSKIH IN MADŽARSKIH BALETNIH PLESALCEV


Gledališka in koncertna dvorana Lendava, 19. december 2010


19. decembra 2010 se je na odru Kulturnega doma v Lendavi odvil že dolgo načrtovani prvi Gaudeamus gala, na katerem so nastopili baletni plesalci iz Baletne akademije v Budimpešti, iz Teaterklasse baleta Dunajske državne opere in mlade slovenske baletne plesalke, ki so pred kratkim zaključile šolanje na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana.
Ideja o vsakoletnem srečanju mladih baletnih plesalcev iz raznih evropskih mest, ki so pred kratkim zaključili baletno šolanje, se je porodila med Darjo Sebastian in Tomažem Rodetom z namenom, da se najmlajšim baletnim plesalcem, ki stojijo pred vrati svoje profesionalne kariere, omogoči lažji preboj na baletne odre.
Glede razvoja dogodka in njegove pomembnosti, ki naj bi jo dobil v naslednjih letih, so se v letu dni pogovarjali Tomaž Rode, predsednik DBUS, Darja Sebastian, Simona Noja, direktorica baletne šole Dunajske državne opere, Evelyn Teri, vodja Theaterklasse v Dunajski državni operi, Yelena Pankova, baletna umetnica iz Rusije, ki živi in deluje v nemškem Münchenu, John Bliekendaal, direktor baletnega oddelka
umetniške akademije v Holandiji in Schanda Beáta, umetniška direktorica baletne akademije v Budimpešta.
Letošnji, prvi Gaudeamus gala je izzvenel kot uvod v dogodek, ki naj bi se z leti širil tudi v druge evropske države, tiste, ki se bodo odločile za sodelovanje. Že v naslednjem letu bodo k ogledu povabljeni tudi baletni direktorji raznih baletnih ansamblov, ki bodo morda v katerem od plesalcev prepoznali kvalitete, ki jih iščejo. Osnovni namen Gaudeamus gala je zastavljen kot spoznavanje mladih plesalcev med seboj, izmenjavanje izkušenj, predvsem pa upanje, da marsikateremu mlademu baletnemu plesalcu odpre vrata na enega od evropskih odrov.

Istega večera kot prvi Gaudeamus gala se je na odru Kulturnega doma Lendava zgodil še en pomemben dogodek, srečanje baletnih plesalcev dveh sosednjih držav, Slovenije in Madžarske. V sklopu le-tega sta nastopila mlada madžarska baletna plesalca Adrienn Horányi in Tamaás Darai s pas de deuxom iz baleta Hrestač, od slovenskih baletnih plesalcev pa so nastopili Tijuana Križman Hudernik, Urša Vidmar, Dana Petretič, Matjaž Marin, Siniša Bukinac in Matevž Česen.
V programu večera sta bila na sporedu tudi verzija baleta Navihanka, ki ga je za Društvo baletnih umetnikov Slovenije v sodelovanju z Vlastom Dedovičem in Vojkom Vidmarjem, postavila Maruša Vidmar. V glavnih vlogah so tokrat nastopili Tijuana Križman Hudernik kot Liza, Matjaž Marin kot Peter, Damjan Mohorko je bil Bine, Nadja Strajnar Zadnik vdova Simona, Gašper Malnar Binetov oče, ob njih pa še mlade slovenske baletne plesalke Katarina Čegovnik, Kristina Kolle, Petra Pibernik, Liza Šimenc, Maja Kapiter, Marta Ramovš, Karmen Kobe, Marjetka Kosovac in Ines Mandelj.

 

Date

19.12.2010
Expired!

Lokacija

Gledališka in koncertna dvorana Lendava
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije