Home arhiv-dogodkov-dbus VEČER NOVIH KOREOGRAFIJ NA SLOVENSKO GLASBO 2015

VEČER NOVIH KOREOGRAFIJ NA SLOVENSKO GLASBO 2015

  • Avditorij Portorož, 8.2.2015 ob 21:00
  • Tartinijev trg Piran, 28.6.2015 ob 22:30
  • Tartinijev trg Piran, 1.8.2015 ob 22:30

Program:

TIHA MOLITEV

koreografija: Tijuana Križman Hudernik

glasba: Anika Horvat

ples: Tijuana Križman Hudernik

 

PAN POURSUIVANT SYRNIX

glasba: Lucijan Marija Škerjanc & Claude Debuss

koreografija: Siniša Bukinac

ples: Romana Fičur & Siniša Bukinac

 

NOCTURNO

koreografija: Siniša Bukinac

glasba: Bojan Glavina

ples: Siniša Bukinac

 

DUET 2

koreografija: Siniša Bukinac

glasba: Rudi Bučar

ples: Romana Fičur & Siniša Bukinac

 

SKIN AND BONES

glasba: David J. Roch

koreografija: Patricija Crnkovič

ples: Patricija Crnkovič


Večeri novih baletnih koreografij, ki smo jih vse do vključno leta 2014 uprizarjali pod naslovom Gala večeri novih baletnih koreografij na slovensko glasbo, predstavljajo svojevrsten problem. Problematika, ki se oklepa Gala večerov novih baletnih koreografij na slovensko glasbo je ta, da so:

  1. sprva sila zanimivi večeri krajših koreografij z leti izgubljali svežino;
  2. večeri, ki naj bi prikazali »nekaj novega in zanimivega« vsa leta vključevali koreografije več ali manj istih ustvarjalcev, ki pa svojega koreografskega jezika niso razvijali v smeri odkrivanja lastnega koreografskega jezika ali pa je bil ta sila boren in nezanimiv;
  3. koreografi, ki so se začeli uveljavljati prav v Gala večerih novih baletnih koreografij na slovensko glasbo, pričeli ustvarjati z inštitucijami kot so SNG Maribor, SNG Opera in balet Ljubljana ali pa so oblikovali lastno skupino s katero so ustvarjali nova lastna dela;
  4. koreografi, ki so sodelovali v zadnjih večerih, koreografije oblikovali v skrajno kratkem času, se jim strokovno niso dovolj posvetili in zato niso dosegali pričakovane kvalitete.

V DBUS smo tako spoznali, da večeri v obliki, kot smo jo predstavljali do leta 2014 nimajo več prihodnosti, prav tako je področje baletne koreografije v Sloveniji deficitarno, čeprav imamo nekaj zvenečih imen, ki so se uveljavili prav s programi v okviru Gala večerov novih baletnih koreografij na slovensko glasbo: Edward Clug (deluje v Sloveniji a je po rodu romun), Valentina Turcu (deluje v Sloveniji a je po rodu romunka), Gaj Žmavc in Valentina Turcu.

Prav tako DBUS kot krovna organizacija s področja slovenske baletne umetnosti ne sme dopustiti izvedbe programov, ki niso na zahtevanem nivoju kvalitete, saj je ravno DBUS tisti, ki strmi k sledenju visoke razine kvalitete, ekvivalentne sledenju razvoja baletne umetnosti v Evropi in svetu.

Z namenom, da bi mlade in tiste, ki si želijo ustvarjanja na področju koreografije spodbudili k profesionalnemu in celovitemu pristopu v procesu nastajanja novega dela, smo leta 2014 uvedli program Slovensko tekmovanje koreografskih miniatur, in sicer z namenom, da med tekmovalci najdemo dovolj kvalitetnih in za občinstvo zanimivih novih koreografij, ki bi potem oblikovale novi Gala večer novih baletnih koreografij na slovensko glasbo. Odziv za sodelovanje na tekmovanju je bil velik, vendar pa so po mnenju strokovne žirije, ki so jo sestavljali priznani domači in mednarodni strokovnjaki s področja baletne umetnosti, dovoljšnji nivo kvalitete dosegla zgolj dva sodelujoča koreografa. To seveda ni dovolj za oblikovanje programa celovečernega Gala večera novih baletnih koreografij na slovensko glasbo in smo bili, da bi na vsak način sledili zastavljenim načrtom, oblikovali krajši večer. Sledili smo moto »manj je več«. Pomembno je poudariti, da so se koreografskega tekmovanja leta 2014 udeležili pretežno tisti koreografi, ki so se v preteklih letih redno prijavljali za sodelovanje na Gala večerih novih baletnih koreografij na slovensko glasbo. Ker niso dosegli pričakovane kvalitete, je bilo razočaranje nepopisno.

Ko smo v letu 2015 objavili razpis za tekmovanje na 2. Slovenskem tekmovanju koreografskih miniatur, je prispela zgolj ena sama prijava (najverjetneje ravno zaradi zahtevanih visokih standardov kvalitete na 1. Slovenskem tekmovanju koreografskih miniatur), zato smo menili, da je bolje tekmovanje odpovedati in ga znova poskušati uveljaviti v letu 2016.

Kljub temu pa večer novih koreografijh in nove koreografije na sploh pomenijo pomemben program na poti iskanja novih slovenskih koreografov. Tako smo v letu 2015 oblikovali krajši program novih kratkih koreografij, ki so ga sestavljali koreografi, ki so se v preteklosti že uveljavili in je zanje sodelovanje na večerih v pretekli obliki nezanimivo, ob njih pa piskali dejanske koreografske bisere ter jih vključili v program pod skupnim naslovom.

Date

01.08.2015
Expired!

Lokacija

za ogled lokacije kliknite na PODROBNOSTI
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije