Home arhiv-dogodkov-dbus TUTU – SLOVENSKO BALETNO TEKMOVANJE 2018 – FINALE ZA KATEGORIJE V. – VII.

TUTU – SLOVENSKO BALETNO TEKMOVANJE 2018 – FINALE ZA KATEGORIJE V. – VII.

V letu, ko balet praznuje 100 let  svoje prisotnosti v slovenskem kulturnem prostoru, se tudi Društvo baletnih umetnikov Slovenije kot pomemben člen baletne verige, umešča v svečanosti ob praznovanju.

Že tretje leto zapored organizira baletno tekmovanje TUTU, ki je prvikrat zaživelo leta 2016, ko je Društvo baletnih umetnikov Slovenije prisluhnilo željam  izpeljati tekmovanje 

ne le solistov (kot je bienalna možnost v okviru Temsiga), pač pa tudi skupin, tako iz profesionalnih šol (konservatorijev) kot tudi ljubiteljskih oz. baletnih šol in oddelkov z osnovnim programom. Predvsem z vidika majhnosti našega prostora in omejenega števila res talentiranih mladih plesalcev množičnost dogodka nedvomno lahko prispeva k prepoznavnosti tekmovanja in baletnega šolanja otrok.

Obarvanost kategorij je poudarek raznolikosti ne le formalnega ustroja tekmovanja, temveč tudi raznovrstnosti znanja in sposobnosti kandidatov. Letošnja uvedba ZLATE kategorije, namenjene zrelim profesionalnim plesalcem, vzbodbuja mlade, še neuke, k še bolj zagnanemu delu.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije se je že ob prvem TUTUju odločilo uvesti ocenjevanje kot ga poznajo na tujih tekmovanjih, saj je mentorjem oz. pedagogom omogočen vpogled v ocenjevalni list vsakega člana žirije.

Ob vse večjih zahtevah kvalitete znanja šolajočih se plesalcev v svetu, je  sodelovanje na TUTUju za mlade ljudi nova izkušnja, utrditev samozavesti in zorenje tako  tehnike kot umetniške zrelost in vrednosti plesalca. 

Mednarodno uveljavljeni profesorji in baletni umetniki, ki so povabljeni v žirijo, s svojimi izkušnjami in znanjem nedvomno lahko prispevajo k uveljavljanju naših mladih baletnih plesalcev na svetovnih odrih.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je z imenom TUTU želelo povedati, da gre za balet 

in želi povezati slovenski baletni prostor, šole, gledališča v enovito telo, ki se navzven lahko ponaša le s kvaliteto in ponosno nosi ime slovenskega baleta.


Urnik tekmovanja za 

petek, 22. junij 2018 – Velika dvorana SNG Maribor

10:00 – 11:15 vaje na odru s članim žirije za kategorije IV. ORANŽNA, V. RDEČA, VI. BORDO, 

VII. ZLATA, X. ZELENA, XI. RJAVA, KOREOGRAFIJA  / pedagog, Dvanajščak /

 

11:30 – 13:00 vaje v baletni dvorani s članom žirije za kategorije I. BELA, II. RUMENA, IV. ORANŽNA, 

VII. VIJOLIČNA, VIII. MODRA / pedagog, Dvanajščak /

 

11:30 – 13.30 vaje na odru za kategorije – za Finale: V. RDEČA, VI. BORDO, VII. ZLATA 

14:00  TEKMOVANJE TUTU 2018

           Finale tekmovanja TUTU 2018 

           za kategorije V. Rdeča, VI. Bordo in VII. Zlata


Strokovna žirija:

  • Yelena Pankova, Rusija
  • Minka Emina Kamberović, Švica
  • Olga Andreeva, Slovenija
  • Anton Bogov, Slovenija
  • Jean-Loup Jordan, Francija

Date

22.06.2018
Expired!

Cost

0,00

Lokacija

SNG Maribor - Velika dvorana
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije