Home arhiv-dogodkov-dbus RAZSTAVA: SLOVENSKI BALET V LETU 2013 – 2015 / BALETNI KOSTUMI SLOVENIJE / PIA IN PINO MLAKAR

RAZSTAVA: SLOVENSKI BALET V LETU 2013 – 2015 / BALETNI KOSTUMI SLOVENIJE / PIA IN PINO MLAKAR

V PIRANU POSTAVLJENE TRI RAZSTAVE O BALETU:

  • SLOVENSKI BALET V LETU 2013 – 2015, 1. – 16. avgust 2015 – Tartinijev trg Piran
  • BALETNI KOSTUMI SLOVENIJE, 1. – 16. avgust 2015, Občina Piran
  • PIA IN PINO MLAKAR, starosti slovenskega baleta, 1. – 16. avgust 2015, Tartinijev trg Piran

Razstave, ki se vsebinsko dotikajo baletne umetnosti, so pomemben dejavnik pri širjenju poznavanja preteklosti in sedanjosti baleta, še posebej med tisto množico ljudi, ki dogajanja v svetu baleta ne spremlja redno ali ga sploh ne pozna. Tako lahko z razstavami v baletna gledališča pritegnemo nove radovedneže, med katerimi lahko zraste tudi kakšen nov ljubitelj baleta. Še posebej pomembno je, da poskušamo vzbuditi zanimanje zanj med najmlajšo generacijo in tako zagotovimo polne dvorane v prihodnosti. Zato je sila pomembno, da so razstave oblikovane tako, da vzbudijo zanimanje, po možnosti zanimanje čim širšega kroga ljudi.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije je v poletnih mesecih v letu 2015 postavilo na ogled tri različne razstave, s katerimi je sledilo opisanim namenom. V okviru Poletnega festivala Piran in Mednarodnega poletnega baletnega in plesnega seminarja Danc’s Piran, ki sta se odvijala med 3. in 16. avgustom 2015, se je dotaknilo različnih tem, s katerimi je poskušalo zadovoljiti potrebe najmlajših in tistih, ki jim baletna umetnost ni tujka.

Najmlajši so tako najraje občudovali baletne kostume iz baletnih predstav SNG Opera in balet Ljubljana, postavljene na ogled v stavbi piranske občine. Razstava je bila odlično obiskana.

Na Tartinijevem trgu je bila vsak dan med 19. in 23.30 uro na ogled razstava Fotografije slovenskega baleta iz baletnih predstav in dogodkov obeh nacionalnih baletnih ansamblov, Baleta SNG Opera in balet Ljubljana in Baleta SNG Maribor, ter Društva baletnih umetnikov Slovenije. Vsaki ustanovi je pripadalo po šest panojev velikosti 100 x 70 cm, na vsakem panoju pa sta bili dve fotografiji. Prispevali so jih fotografi Tiberiu Marta, Ernő Sebastian, Robert Balen in Darja Štravs.

Poznavalci slovenske baletne umetnosti in tisti, ki so se z njo želeli seznaniti, so si lahko ogledali tudi razstavo o starostah slovenskega baleta z naslovom Pia in Pino Mlakar. Osem panojev je bogatilo Tartinijev trg v Piranu od 1. do 16. avgusta 2015.

Date

01. - 16.08.2015
Expired!

Lokacija

Občina Piran / Tartinijev trg Piran
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije