Home arhiv-dogodkov-dbus POLETNI FESTIVAL PIRAN 2016

POLETNI FESTIVAL PIRAN 2016

Tartinijev trg Piran / Tartinijevo gledališče Piran / Križni hodnik

31. julij 2016 – 14. avgust 2016

Uradna internetna stran Poletnega festivala Piran


Poletni festival Piran se je na pobudo Društva baletnih umetnikov Slovenije prvič odvijal leta 2014. Že prva izvedba festivala, namenjenega kulturni popestritvi v času najvišje turistične sezone je bila tako uspešna in odzivna, da je Poletni festival Piran postal vsakoletna stalnica piranskih poletnih noči, Društvo baletnih umetnikov Slovenije pa ob Občini Piran, Zvezi kulturnih društev Karol Pahor Piran, JSKD OI Piran ter Avditoriju Portorož eden njegovih glavnih organizatorjev.

Štirinajstdnevno kulturno dogajanje festivala, ki se odvija pretežno na odru, postavljenem na Tartinijevem trgu je zastavljeno tako, da nudi na ogled spekter različnih kulturnih zvrsti, od klasičnega do sodobnega baleta, sodobnega plesa in flamenka, predstav za otroke ter vse tja do klasične, sodobne in etno glasbe. Poletni festival Piran se preprosto odvija, za njegove dogodke ni vstopnine in je zato paleta odličnih kulturnih dogodkov na ogled dosegljiva prav za vse.

Da je bila, navkljub izjemnemu finančnemu bremenu festivala, takšna odločitev pravilna, pa pričajo besede dveh angleških

turistk, ki sta po predstavi baleta Carmen prisopihali do tehnične kabine: “Vstopnica za ogled takšnega vrhunskega dogodka, bi v Londonu dosegala višino, ki si jo zdaj, ko sva v pokoju nikakor ne bi mogle več privoščiti. Zato hvala vam in še enkrat hvala, da sva bili lahko še enkrat priča vrhunski predstavi. Domov odhajava polni emocij in če bo vse po sreči, se v Piran zagotovo spet vrneva!”

V čarobni atmosferi, ki jo v času predstav na Tartinijevem trgu pričara več tisočglava množica obiskovalcev, je bilo v letu 2016 poleg glasbenih dogodkov kot so godalni orkester I solisti Veneti s Claudiom Scimone, Tosca beat, Špičikuc orchestra, Mladi levi in drugi, na programu tudi šest baletnih predstav oziroma baletnih večerov ter trije koncerti z mešanim programom, v katerih je balet zasedal pomembno mesto.

Balet je tako nastopil 31. julija 2016 na Svečani otvoritvi festivala, nato pa 1. avgusta z baletno predstavo Carmen, 4. avgusta 2016 z izvedbo baleta za otroke Ratatouille, 6. avgusta 2016 je bil prvi baletni večer Dancs-Piran, kateremu je zaradi izjemnega zanimanja občinstva sledila še ena uprizoritev baleta Carmen, 9. avgusta 2016 je bil na sporedu triptih Box Mitje Obeda, Duet Gaja Žmavca in Sinkopa Ane Predin, 11. avgusta 2016 večer Zvezde pod zvezdami na katerem sta nastopila Tijuana Križman Hudernik in Gaj Žmavc ter mladi slovenski baletni plesalci, 13. avgusta 2016 se je s svečanim Baletnim večerom zaključil Mednarodni poletni baletni seminar Dancs-Piran 2016, 14. avgusta 2016 pa je balet obeležil še Svečani zaključek Poletnega festivala Piran 2016, na katerem so plesali Tetiana Svetlična in Filip Jurič pas de deux Odille in Princa iz Labodjega jezera, Tijuana Križman Hudernik in Gaj Žmavc duet iz Clugovega Peer Gynta ter Romana Fičur in Siniša Bukinac novo nastali duet posvečen žal že preminulemu baletnemu plesalcu Josephu Bunnu z naslovom Towards blackness. Organizator in izvajalec vseh je bilo Društvo baletnih umetnikov Slovenije.

Poleg rednih večernih predstav pa je DBUS letos na dan baletnih in plesnih dogodkov uvedel še izobraževalne programe na različne baletne in plesne tematike z naslovom Baletni muzej. Ti so se odvijali na Tartinijevem trgu v popoldanskih urah z namenom predstavitve baletne umetnosti, baletnih umetnikov ter posameznih predstav, ki so doživele svečano uprizoritev taisti večer.

Date

31.07.2016 - 14.08.2016
Expired!

Lokacija

Križni hodnik Piran
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije