Home arhiv-dogodkov-dbus PODELITEV STROKOVNIH NAGRAD LYDIE WISIAKOVE TER PIE IN PINA MLAKARJA

PODELITEV STROKOVNIH NAGRAD LYDIE WISIAKOVE TER PIE IN PINA MLAKARJA

Mednarodni baletni galakoncert v dvorani mariborskega SNG-ja je prinesel tudi nova nagrajenca Društva baletnih umetnikov Slovenije. Za življenjsko delo so nagradili Gorazda Vospernika, z nagrado Pie in Pina Mlakarja pa Valentino Turcu.

Kot so zapisali v utemeljitvi, so baletno pot Gorazda Vospernika, baletnega plesalca, solista, koreografa, baletnega pedagoga in dolgoletnega predstojnika ljubljanske baletne šole, zaznamovale disciplina, doslednost in prodornost.

Nov mejnik v klasičnem baletnem pripovednem slogu
Valentina Turcu prejme nagrado Pie in Pina Mlakarja za pomembne umetniške dosežke na področju baletne koreografije v zadnjem triletnem obdobju za koreografijo in režijo baleta Romeo in Julija v izvedbi Baleta SNG Maribor. Del predstave sestavljal tudi program večera, z njo pa je koreografinja po mnenju žirije “postavila nov mejnik v klasičnem baletnem pripovednem slogu”.

Podelili bodo tudi nagrado Lydie Wisiakove za pomembne umetniške dosežke na področju baletne umetnosti v lanskem letu, ki jo prejme celoten baletni ansambel, plesalci, asistenti in vodstvo Baleta SNG Opera in balet Ljubljana za realizacijo in izvedbo baletne predstave Giselle v koreografiji Davida Dawsona. Enako nagrado namenjajo tudi ansamblu Baleta SNG Maribor ter njegovim solistom v vseh vlogah in alternacijah za izvedbo baletne predstave Romeo in Julija v koreografiji in režiji letošnje nagrajenke.

Strokovno žirijo so sestavljali Bojana Hinteregger, Alenka Ribič, Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode, Matjaž Marin in Irek Mukhamedov.

Date

12.10.2013
Expired!

Lokacija

SNG Maribor - Velika dvorana
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije