Home arhiv-dogodkov-dbus PEPELKA, balet za otroke

PEPELKA, balet za otroke

PREMIERA


Koprodukcija DBUS z Društvom ljubiteljev baletne umetnosti Divača (DLBU)

Koreografija: Ingrid Gregorič, Margareta Isaeva, Tomaž Rode in Siniša Bukinac

Glasba: S. Prokofiev


Starodavno zgodbo je ubesedil francoski literat in zbiralec narodnih zgodb Charles Perrault (1697), pozneje sta brata Grimm (1812) ustvarila nam tudi najbolj znano pravljico Pepelka. 


Vsebina

Živel je bogat mož, ki je imel ženo in hčerko Pepelko. Žena mu je umrla in kmalu za tem se je znova poročil. Nova žena je s seboj pripeljala dve hčeri, ki sta bili lepi, a grdega in črnega srca. Pepelka je morala opravljati vsa hišna dela. Vedno je bila prašna in umazana od pepela. Ko je moral oče oditi na sejem, sta si pastorki zaželeli lepih oblek in biserov ter dragih kamnov. Pepelka pa si je zaželela prvi prot, ki bo očeta oplazil na poti domov. Tako ji je prinesel leskovo mladiko. Pepelka jo je zasadila na materin grob in jo vsak dan zalivala s svojimi solzami. Zraslo je drevo, na katerega so priletele ptičice, ki so Pepelki uresničila vsako željo.

Na gradu je princ priredi svečani ples, da si bo izbral nevesto. Seveda je hotela iti tudi Pepelka, vendar ji mačeha ni dovolila. Dajala ji je nemogoče naloge (stresla ji je skledo leče v pepel, da jo mora prebrati). Pepelka je vse to opravila s pomočjo mišk. Kljub temu pa ni smela iti. Zato so jo ptičice ter vile letnih časov obdarile s prelepo plesno obleko, zlatimi čeveljci in krono ter nato še miške spremenile v bele konje in bučo v kočijo, da se je Pepelka lahko odpeljala na ples. Med dvornim plesom imenovanim Pavana, se Princ zagleda v prelepo damo (Pepelko), ki zapleše čudoviti ples na baletnih špicah, ki ga Princ ne prepozna.. Ko odbije polnoč Pepelka zbeži ter izgubi zlati čeveljček.

Zaljubljeni Princ poskuša s pomočjo čeveljčka na vsak način najti neznano plesalko (Pepelko).

Zlobni sestri poskušata ves čas z lažjo omrežiti Princa in mu s prevaro zatrjujeta, da sta oni tisti, ki sta plesali na plesu v zlatih čeveljcih.

Zadnja je obula zlati čeveljček Pepelka in bil ji je kot ulit ter skupaj s princem zaplešeta pas de deux na konicah prstov. Pepelka in princ se poročita.

V glasvnih vlogah so plesali: nekdanja učenka DLBU danes dijakinja KGBL Tara Ukmar – Pepelka, Richel Wieles – Princ, Siniša Bukinac – Mačeha, Ingrid Gregorič – Dobra vila, Rozalija Kavčič in Katarina Juriševič – Pepelkini sestri.


Date

05.02.2017
Expired!

Lokacija

Dom Srečka Kosovela Sežana
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije