Home arhiv-dogodkov-dbus MOKRONOŽCI – VIDOV PLES

MOKRONOŽCI – VIDOV PLES

Kulturni dom Mokronog, sobota, 25. junija 2016


Ob 80. letnici slovenskega baletnega umetnika Janeza Mejača

Več o Janezu Mejaču


Koreografija: Janez Mejač

Glasba: Lado Jakša

Balet SNG Opera in balet Ljubljana

Par Tjaša Kmetec, Petar Đorčevski    
Mokronožci Eva Gašparič, Monika Dedovič, Romana Kmetič, Olga Kori, Georgeta Capraroiu    
Dekleta Mariša Nač, Barbara Potokar, Elli Purkunen, Urša Vidmar, Tasja Šarler.    

25. junija 2016 so v občini Mokronog Trebelno v okviru Kresne noči z baletno predstavo Mokronožci – Vidov ples svečano proslavili 80 letnico enega najvidnejših slovenskih baletnih umetnikov, JanezaMejača. Vidov ples se je v Mokronogu letos “zgodil” drugič.

Mokrotno kotlinico pod Šeginkami so si škratje izbrali za svojo deželico. So nevidni, vendar odtisom svojih mokrih nog ne morejo uiti. Zato se jih je prijelo ime  Mokronožci. Zjutraj se radi zadržijo pri studencu in malo ponagajajo dekletom, ko pridejo po vodo.

Gozdana je danes prišla prva. Rada je sama, kadar opazuje svoj obraz v zrcalu vode. Ne dolgo. Razigrane prijateljice se že veselijo večera, saj ima kresna noč čarobno moč. Iz kresnic bodo spletle venčke in jih čez glavo metale na streho. Venček na strehi, vriska poroko!

“Gozdana, porednica, kam si skrila svitke? Samo ti ga imaš!”

“Punce, res ne vem, kaj se dogaja.”

“In kje je voda iz škafov? Samo tvoj škaf je poln! Kar je preveč, je pač preveč!”

V jezi jo zapustijo. Gozdana je zmedena, čeprav se ji dozdeva, kdo se skriva zadaj. Saj jim vendar ne more povedati, da jo že nekaj časa obiskuje neviden oboževalec. Tudi zdaj ga čuti. Glasba večera ju v ples zavrti. Poljubita se. Prvič in zadnjič. Ker škrat se ne sme zaljubiti, stopiti v edino kraljestvo ljudi. Kazen je taka, kot za ljudi. Mokronožci so se sicer trudili, da bi  brata Vida obvarovali. Zaman. Prava ljubezen se ne zmeni za take malenkosti, kot je človeška minljivost.

Pod večer pridejo dekleta z vabilom na kresovanje. Venček, ki so ga spletle zanjo, Gozdana trpko položi v mehko naročje spomina.

Izvedba je ugledala dan s pomočjo SNG Opere in baleta Ljubljana ter Društva baletnih umetnikov Slovenije. Obe sta z  veseljem prispevali h jubileju Janeza Mejača, SNG Opera in balet Ljubljana s plesalci, Društvo baletnih umetnikov Slovenije s programskim listom.

V tokratni izvedbi, ki jo je slavljenec, koreograf Janez Mejač postavil v enaki koreografiji kot pred leti, so plesali solista Tjaša Kmetec in Petar Đorčevski, Mokronožci so bile Eva Gašparič, Monika Dedovič, Romana Kmetič, Olga Kori in Georgeta Capraroiu ter Dekleta Mariša Nač, Barbara Potokar, Elli Purkunen, Urša Vidmar in Tasja Šarler.

Janezu Mejaču so ob visokem jubileju v programskem listu pisali Peter Sotošek Štular v imenu SNG Opere in baleta Ljubljana, Tomaž Rode v imenu Društva baletnih umetnikov Slovenije, Anton Maver in Stane Pečak v imenu občine Mokronog – Trebeljno.

Date

25.06.2016
Expired!

Lokacija

Kulturni dom Mokronog
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije