Home arhiv-dogodkov-dbus MEDNARODNI & GAUDEAMUS GALA BALETNI KONCERT

MEDNARODNI & GAUDEAMUS GALA BALETNI KONCERT

SNG Maribor, Velika dvorana, sreda, 21. november 2012 ob 19.30


BALETNE ZVEZDE – Mednarodni gala baletni koncert & Gaudeamus gala baletni koncert


PROGRAM

MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT:

LASCIA CHI PIANGA  
Glasba: Georg Friderich Händel
Koreografija: Valentina Turcu
Evgenija Koškina, Sytze Ian Luske
 
CARMEN   
Koreografija:  Amedeo Amodio
Glasba:  Rodion Schedrin
Anbeta Toromani, Amilcar Moret Gonzales
 
INVISIBLE GRACE   
Koreografija: Yaroslav Ivanenko
Glasba: George Gurdjieff
Anbeta Toromani, Amilcar Moret Gonzales
 
LA SYLPHIDE  
Koreografija:August Bournonville
Glasba: H. S. Loevenskjold
Yelena Pankova, Anton Bogov
 
UMIRAJOČI LABOD
Koreografija: Yelena Pankova po Michalu Fokinu
Glasba: C. Saint Säens
Yelena Pankova
 
SONATA  
Premiera: 28. avgust 2010, “Auditorium de Palma” (Lucia Lacarra – Gala de Estrellas). Palma de Mallorca
Koreografija: David Sánchez, Antonio Pérez
Glasba: Padre Soler
Kostumi: Carmen Granell
David Sánchez
 
SEISSOUSO    
Premiera: 2. december 2010 “Auditorio Coliseum Teresa Berganza” Madrid
Koreografija: Antonio Pérez
Glasba: Du Soleil
Kostumi: Mª del Carmen Rodríguez and Antonio Pérez
David Sánchez
 
PLAMEN PARIZA, pas de deux  
Koreografija:
Glasba:
Kostumi: Nemška državna opera Berlin
Rainer Krenstetter, Krasina Pavlova
 
LIBERTANGO  
Koreografija: Karina Sarkissova
Glasba: Astor Piazzolla
Rainer Krenstetter, Krasina Pavlova
 
EIN FREMDER KLANG  
Koreografija: Thiago Bordin
Glasba: Caetano Veloso
Barbara Blanche – Škrlj
 
SAUDADES         
Koreografija: Barbara Blanche & Reginaldo Oliveira 
Glasba: Adele
Barbara Blanche – Škrlj
 
PAS D’ESCLAVE
Koreografija: Marius Petipa
Glasba: Adolph Adam
Dinu Tamazlacaru, Iana Salenko
 

GAUDEAMUS GALA BALETNI KONCERT:

 
DON QUIJOTE, pas de deux  
Koreografija: Marius Petipa
Glasba: Ludwig Minkus
Nana Koizumi, András Rónai (Hungarian Dance Academy)
 
SPARTACUS, pas de deux    
Koreografija: LászlóSeregi 
Glasba: Aram Hatchaturian
Rebecca Neves Costa, Máté Gémesi (Hungarian Dance Academy)
 
BOB
Koreografija: Mauro de Candia
Glasba: Bob Dylan 
András RÓNAI
 
SOLO IN RED  
Koreografija: John Bliekendaal
Glasba: Domenico Scarlatti
Kostum: John Bliekendaal
Peter Coopek (Codarts Hogeschool voor de Kunsten – Rotterdam – Visoka šola za umetnost)
 
UNKNOWN SPACE     
Glasba: Yann Tiersen
Koreografija: Evelyn Teri
Jakob Feyferlik – Baletna šola Dunajske državne opere
 
ROMEO IN JULIJA – pas de deux  
Glasba: Sergei Prokofjev
Koreografija: Peter Lukanov
Nataly Bratanova Theaterklasse – Wiener Staatsoper, Jakob Feyferlik – Baletna šola Dunajske državne opere
 
PAQUITA – variacija  
Glasba: Ludwig Minkus
Koreografija: Marius Petipa
Nina Noč – Konservatorij za glasbo in balet Maribor
 
SING ME NOW ASLEEP  
Glasba: Felix Bartholdy Mendelsohn
Koreografija: Tanja Pavlič

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana


Društvo baletnih umetnikov je v sodelovanju z SNG Opera Balet Maribor in z zavodom Maribor 2012 – kulturna prestolnica Evrope, znova povabilo na oder zvezde mednarodnih baletnih odrov, ki so se jim tokrat pridružili še mladi plesalci, katerih baletna pot na profesionalne odre se šele tlakuje.

DBUS je znova uspelo nekaj, kar je v našem prostoru tudi na drugih umetniških področjih redkost. Na Velikem odru SNG Maribor so se tokrat zbrali plesalci, ki so povezani s petnajstimi državami. Plešejo in gostujejo širom po svetu, doma pa so iz Albanije, Avstrije, Bolgarije, Italije, Japonske, Kube, Madžarske, Moldavije, Nemčije, Nizozemske, Rusije, Slovenije, Španije in Ukrajine.
Oder so si delili tako baletni zvezdniki kot tisti, ki to morda še postanejo. Kakšen prelesten občutek stopati po sledeh baletnih copat Yelene Pankove, Iane Salenko, Anbete Toromani, Krasine Pavlove, pa Dinuja Tamazlacaruja, Rainerja Krenstetterja, Amilcarja Moret Gonzalesa…in se skupaj z njimi pokloniti in zahvaliti gledalcem za ovacije!
V DBUS so letos, v preteklih letih sicer samostojna večera, Mednarodni baletni gala večer in Gaudeamus gala, zaradi finančnih razlogov združili v en večer, v katerem so se nastopi mednarodno uveljavljenih umetnikov in tistih, katerih vrata na baletne odre se bodo šele odprla, medsebojno prepletali.
 
Mednarodni gala baletni koncert je s svojo prisotnostjo gotovo najbolj zaznamovala Yelena Pankova, balerina svetovnega slovesa, izjemne miline in prefinjenega stila. Njena Silfida je bila res vilinsko bitje, lebdeče, lahno kot peresce je poplesavala po odru in se poigravala z Jamesom, ki ga je izjemno suvereno, z visokimi skoki in vrtenji odplesal Dinu Tamazlacaru, prvak berlinskega baleta in zmagovalec več mednarodnih baletnih tekmovanj, med katerimi je tudi prestižni Grand prix de Lausanne 2002, ki je v zadnjem trenutku nadomestil našega Antona Bogova. Pankova je premierno predstavila še svojega Umirajočega laboda, s katerim je upravičila smisel dela, ki naj bi pripadal največjim balerinam. 
Dinu Tamazlacaru je zaplesal tudi z Iano Salenko, prav tako prvakinjo berlinskega baleta, v Pas d’esclave iz baleta Gusar. Fantastična tehnika, izjemna sigurnost pri piruettes in fouettés, grand jeté preko 180 stopinj in precizna muzikalnost so največje odlike njenega plesanja. Ob vseh tehničnih vrlinah njena močna izraznost pripelje do izvedbe, kakršno le redko spremljamo. 
Bolgarka Krasina Pavlova inavstrijec RainerKrenstetter, sta bila gosta že na preteklem mednarodnem gala DBUS. Plamen Pariza je bil za uvod, nato pa še Libertango v koreografiji Karine Sarkissov. Izkušena, prepričljiva, strastna sta pokazala dvoje različnih baletnih mojstrovin.
Stilno povsem drugačen, pa morda zato še bolj atraktiven, je bil plesalec klasičnega španskega bolera David Sánchez Bárcena. Plesalec je prvak slovite Enclave Español Compañia de Danza, ki se še posebej zavzema za avtohtono ohranitev španskega Bolera, sinteze Flamenca in klasičnega baleta. Z izjemno umetniško prisotnostjo na odru, obvaldovanjem igranja na kastagnete, kakršnemu smo le redko priča, je pričaral posebno popestritev večera.
Albanska balerina Anbeta Toromani in kubanski plesalec Amilcar Moret Gonzales sta priletela iz rimskega gledališča in najprej predstavila senzualni in usodni duet iz baleta Carmen, koreografa Amedea Amodia, nato pa še Invisible grace, kjer sta v odlični koreografiji Yaroslava Ivanenka, podala res vrhunsko kreacijo.
V Karlsruheju že dolgo pleše Primorka, Barbara Blanche Škrlj Kron, ki se je domačemu, slovenskemu občinstvu tokrat prvič predstavila na profesionalnem baletnem odru. Šolala se je v Sežani pri Vasilu Solomonu, nato v Manheimu in ostala v Nemčiji, kjer je že dve leti tudi solistka. Zaplesala je v dveh koreografijah, v katerih jes svojo ekspresivnostjo ozaljšala  svečani večer.  
Mariborska koreografinja Valentina Turcu je za Evgenijo Koškino in Sytze Jan Luskeja, oba člana baleta SNG Maribor, postavila Lascia chi pianga na Händlovo glasbo, nepozabno koregrafijo, odplesano izrazno močno in doživeto ter tehnično precizno.  
Še dva slovenska predstavnika sta pokazala svojo vrhunskost, Rosana Hribar in Gregor Luštek, plesalca sodobnega giba, ki pa vedno znova prepričata in navdušita z izjemno smiselno preciznostjo ter zgovornostjo svojega koreografskega izražanja.
 
V Gaudeamus gala baletnem delu koncerta, v katerem se predstavijo talentirani gojenci raznih evropskih baletnih akademij, konservatorijev in šol, sta Slovenijo zastopala oba Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane in Maribora. V koreografiji Tanje Pavlič so se predstavile dijakinje ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Elena Oballa, Katja Romšek, Tea Rušin, Rebeka Škrjanc, Anja Justin in Ajda Šegula, ki so z uvodno uspavanko in toplino začarale v harmonijo večera. Svojega Laboda, v koreografiji Tanje Pavlič, je predstavila lanskoletna maturantka istega konservatorija, Petra Zupančič, ki je občinstvo navdušila in v izborni družbi dodala še nove dimenzije sodobnega baletnega giba. Pod budnim očesom profesorice Galine Čajke je variacijo iz baleta Paquita suvereno zaplesala predstavnica mariborskega konservatorija za glasbo in balet, dijakinja Nina Noč, sicer nagrajenka več baletnih tekmovanj.
Iz Nizozemske je prišel Peter Coopek in v koreografiji Johna Bliekendaala, predstavil svojevrstno plesno zamisel sestavljeno pretežno iz skokov. Razigrano in poskočno.
Gostje iz Budimpešte so se pod vodstvom Schande Béate in Gáborja Kevehazija predstavili s Pas de deuxjem iz baleta Don Kihot, ki sta ga tehnično vrhunsko in občinstvu všečnem šarmu odplesala mlada maturanta iz madžarske plesne akademije Nana Koizumi in András Rónai. Andrásje zablestel še v izvrstni koreografiji Maura de Candie, Bob, na glasbo Boba Dylana. Rebecca Neves Costa in Máté Gémesi pa sta predstavila pas de deux iz baleta Spartak.
Gosta, plesalca iz Dunaja je spremljala in za koncert pripravila prof.Evelyn Téri. Izjemen baletni talent Jakob Feyferlik, komaj 16 letni učenec Baletne šole Dunajske državne operein Nataly Bratanova, članica Theaterklasse Dunajskega državnega baleta, sta najprej v balkonski sceni pričarala Romea in Julijo, Jakob pa se je predstavil še v hudomušni koreografiji Unknown space Evelyn Téri.
Veličasten večer, ki je potekal pod sloganom Baletne zvezde – svetleče in vzhajajoče, je bil vsekakor izjemno umetniško doživetje, o katerem pričajo izreden odziv občinstva in številne pohvale, po besedah predsednika DBUS, Tomaža Rodeta, pa je žal manjkal večji delež domačih in pri nas delujočih baletnih umetnikov iz SNG Maribor in SNG Opera in balet Ljubljana, kar Društvo baletnih umetnikov Slovenije že upošteva v načrtih za prihodnji Mednarodni gala baletni koncert.  

 

Date

21.11.2012
Expired!

Lokacija

SNG Maribor - Velika dvorana
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije