Home arhiv-dogodkov-dbus LUDUS SALTATORIUS & NAVIHANKA

LUDUS SALTATORIUS & NAVIHANKA

KULTURNI DOM TOLMIN, 15.2.2011


LUDUS SALTATORIUS

trije baleti na glasbo
Frédérica Chopina ob 200 letnici rojstva
in Marijana Lipovška ob 100 letnici rojstva

Frédéric Chopin: AFTER THE STORM (Nocturno op. 9 št. 2/Balade op. 23 G dur)
Koreografija in ples: Dana Petretič in Siniša Bukinac

Marijan Lipovšek: VÓZNICA (Vóznica za klavir)
Koreografija: Vlasto Dedovič
Ples: Katarina Čegovnik, Maja Kapiter, Jerca Hočevar,
Marjetka Kosovac, Petra Pibernik, Liza Šimenc

John Powell: TANGO                                                                                                                                                                                                                           Koreografija: Alessandra Cellentano, Ples: Dana Petretič in Siniša Bukinac


NAVIHANKA
La Fille mal gardée
klasični balet v enem dejanju

Glasba: Ferdinand Hérold
Koreografija: Maruša Vidmar, Vlasto Dedovič, Vojko Vidmar
Scenografija: Saša Brglez, Aleksander Klemenc
Kostumi: Barbara Pavičevič, Fundus SNG Opera in balet Ljubljana
Tekst: Igor Karlin

Liza: Tetiana Svitlična
Simona, njena mati: Nadja Strajnar Zadnik
Peter: Gregor Guštin
Bine: Ivan Greguš
Njegov oče: Boštjan Luštrik
Petelin: Maja Kapitler
Kokoši: Marta Ramovš, Karmen KobeMarjetka Kosovac, Jerca Hočevar
Lizine prijateljce: Katarina Čegovnik, Kristna KollePetra Pibernik, Liza Šimenc
Notar: Karmen Kobe


Ludus Saltatorius ali Ples in je venček treh baletov, s katerimi je Društvo baletnih umetnikov Slovenije obeležilo praznovanje mednarodnega leta največjega mojstra v srce segajočih klavirskih melodij, skladatelja Frédérica Chopina ob njegovi 200 letnici rojstva, ter leta slovenskega skladatelja, mojstra harmonij in ritmov, Marjana Lipovška ob njegovi 100. letnici rojstva. Prvega z naslovom Ob Chopinu je na Chopinov Nocturno op. 27 št. 2 koreografirala Alena Medič, v njem pa je zaplesala skupaj s Katarino Čegovnik in Lizo Šimenc. Tudi Dana Petretič in Siniša Bukinac sta za svojo novo koreografsko plesno delo izbrala Chopinovo glasbo, in sicer Nocturno op. 9 št. 2 ter Walse št. 6, poimenovala pa sta ga After the Storm. Tretji balet na glasbo Marjana Lipovška je ustvaril priznani slovenski koreograf, dobitnik strokovne nagrade Pie in Pina Mlakarja za življenjsko delo na področju baletne koreografije, Vlasto Dedovič.

Verzija baleta Navihanka (La Fille mal Gardée) v enem dejanju vključuje najmikavnejše melodije in atraktivne odlomke celovečerne verzije ter jih povezuje v celovito vsebinsko obliko. Vloge za razliko od originalne verzije celovečernega baleta pa nosijo slovenska imena, tako je Colas na primer Peter, Alain pa Bine.
Balet po dramaturški zamisli priznane slovenske baletne umetnice, Maruše Vidmar, sta poleg Vidmarjeve koreografirala še Vlasto Dedovič, ki se je poigral s kokošmi ter komičnim likom Bineta ter Vojko Vidmar, ki je v plesne korake prenesel enega od najznačilnejših in najduhovitejših plesov iz baleta, ples s coklami vdove Simone. Glede na atraktivne variacije in pas de deuxe ter komične inserte je balet Navihanka primeren za vse starostne skupine – otroke, mladino in vse, ki so mladi po srcu.

Date

15.02.2011
Expired!

Lokacija

Kulturni dom Tolmin
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije