Home arhiv-dogodkov-dbus KAJ JE Z DOMAČIJO PIE IN PINA MLAKARJA?

KAJ JE Z DOMAČIJO PIE IN PINA MLAKARJA?

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) in Slovenski gledališki inštitut (SLOGI)


Okrogla miza ob obeležju 100-letnice zasnove poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla in baleta v Sloveniji 


v sredo, 17. aprila 2019, ob 18. uri
v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta
(1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).


Gostje: Vojko Vidmar, Danica Dolinar, Janez Mejač, Luka Rems (Društvo Novo mesto) ter Tomaž Golob in Judita Podgornik Zaletelj iz Zavoda za zaščito kulturne dediščine Novo mesto.
Pogovor bo vodil Tomaž Rode.


Neverjetno bogastvo, s katerim sta mednarodna baletna umetnika Pia in Pino Mlakar s svojimi kozmičnimi plesnimi melodijami obogatila slovensko narodovo baletno zakladnico, je vrednost, ki nima primere.  Podobno sta svoje izjemne koreografske stvaritve položila tudi v naročje evropske umetniške dediščine.  
Njuna arhitektonsko unikatna Večna baletna domačija na bregu reke Krke v Novem mestu, v nekem smislu simbolizira njuno univerzalno umetniško kreativnost, ki v veliki meri tvori najdragocenejši del naše baletne zakladnice.
Je morda 100 letnica našega baleta pravi trenutek, da se vprašamo, ali znamo v zadostni meri ceniti in spoštovati brezčasno darilo Pie in Pina Mlakarja? Ali se nam samo zdi, da bi se dalo še kaj postoriti? Morda osmisliti Večno baletno domačijo in jo dvigniti na zavidnejši nivo naše kulturne dediščine?

Date

17.04.2019
Expired!

Cost

0,00

Lokacija

Slovenski gledališki inštitut
Mestni trg 17, 1000 Ljubljana
Kategorije

Organizator

DBUS in SLOGI