Home arhiv-dogodkov-dbus GOSPOD IN HRUŠKE – produkcija SKGG – v sodelovanju s SKGG

GOSPOD IN HRUŠKE – produkcija SKGG – v sodelovanju s SKGG

operna pravljica z baletom za otroke


Koprodukcija SKGG/CD, v sodelovanju z DBUS in Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani

Projekt so podprli: MK, MOL, JSKD


Glasba: Dušan Bavdek

Libreto: Dušan Bavdek, Simona Drenik Bavdek. V libreto sta vključeni pesmi Crila Zlobca in Janez Menarta

Glasbeno vodstvo: Mojca Lavrenčič

Režija: Eva Hribernik

Scenograf: Jaro Ješe

Kostumografinja: Anjana Pavlič

Koreografinja: Vesna Cestnik Tehovnik

Producentka: Katja Konvalinka

Zasedba:

Gospa: Irena Yebuah Tiran, mezzosopran

Gospod: Jaka Mihelač/Klemen Adamlje, bariton

Deklica: Sara Bavdek/Nela Leskovic

Baletni plesalci Konzervatorija za glasbo in balet v Ljubljani:
Hruška: Luka Wernig, Miha Florjanc Lukan
Medved: Vid Vidic, Tereza Jankovič Kociper
Palica: Nina Krstić, Lana Fidler
Ogenj: Lana Klemen, Neli Crnkovič
Voda: Tereza Jankovič Kociper, Ula Kostić
Bikec: Svit Pestotnik Stres, Lara Markovič
Sosed: Miha Florjanc Lukan, Alja Turk Hvala

Komorni orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča


Premiera:   

  • 8. 9. 2018 ob 17h

Ponovitve: 

  • 10. 9., 11. 9. – 9.30, 11.00                       
  • 18. 12., 19. 12., 20. 12. – 9.30, 11.00                       
  • 21. 12. 2018 ob 17h  

Ponudba za šole – informacije: stiki@cd-cc.si

Slovenski skladatelj Dušan Bavdek je napisal opero pravljico za otroke Gospod in hruške, ki temelji na ljudski pesmi – tako v smislu zgodbe, kot tudi osnovne glasbene ideje, ki je napev te pesmi. Zvočni svet je predvsem tonalen in modalen, predstava pa je namenjena otrokom od 5. do 10. leta. Leni gospod si zaželi hrušk, pa se mu jih ne ljubi nabrati. Tako pošlje ponje medveda, palico, ogenj, vodo, bikca in celo soseda. Šele deklica pa res spleza na drevo, da bi mu nabrala hrušk. A joj, da le ne bi padla z drevesa!


Režiserka o uprizoritvi: POT K URESNIČITVI NAŠIH SANJ 

Nekega dne gospa deklici začne pripovedovati zgodbo o gospodu, ki si je zaželel hrušk, a se mu ni ljubilo stopiti iz hiše k drevesu in si jih nekaj nabrati. Deklica vstopi v zgodbo, v kateri sreča zanimive like, ki poosebljajo človeške slabosti. Njena radovednost, predvsem pa njen pogum jo ženeta naprej in deklica kmalu postane junakinja te zgodbe. Ona je edina, ki je pripravljena iti na vrt po hruške za gospoda. Čeprav gospod podvomi v njene sposobnosti, deklica doseže sam vrh drevesa in za gospoda odtrga najlepšo hruško.

V uprizoritvi hruške simbolizirajo sanje. Deklica si želi in hrepeni, da bi dosegla svoje sanje, svet, v katerem ljudje in narava živijo v sozvočju in sodelovanju. Ko pomagamo drugemu, pomagamo sebi in celotni skupnosti. Uresničenje takšnih sanj nam lahko prinese srečo in lepšo prihodnost.

Kot gospod lahko le od daleč opazujemo, kako se nam hruške nasmihajo z drevesa in se nam zdijo vedno bolj nedosegljive, lahko pa, tako kot deklica v pravljici, splezamo na drevo naših sanj in jih uresničimo.  

Smo pripravljeni uresničiti naše sanje?


O skladatelju: Dušan BAVDEK (1971) je diplomiral v razredu zaslužnega profesorja Alojza Srebotnjaka na ljubljanski Akademiji za glasbo leta 1994, podiplomski specialistični študij kompozicije pa opravil pri profesorjih Marijanu Gabrijelčiču in Danetu Škerlu. Izobraževal se je še v mojstrskih razredih pri profesorjih Janosu Vajdi in Helmutu Lachemannu. Njegova dela so bila izvedena v okviru abonmajev slovenskih orkestrov in zborov in na dolgi vrsti mednarodnih festivalov.


Poleg ustvarjalnega dela je aktiven v slovenskem in mednarodnem glasbenem življenju in ga sooblikuje kot umetniški vodja Mednarodne dejavnosti Društva slovenskih skladateljev ter kot član Delovne skupine za Evropski orkester sodobnih skladateljev (ECCO), projekt vseevropskega skladateljskega združenja ECSA. Deluje kot izredni profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na ljubljanski Akademiji za glasbo, predaval pa je tudi na vrsti uglednih visokih šol in drugih forumov doma in v tujini. Redno ga vabijo v mednarodne žirije kompozicijskih natečajev in drugih tekmovanj.

Date

20.12.2018
Expired!

Cost

Cene vstopnic na www.cd-cc.si

Lokacija

Cankarjev dom Ljubljana
Kategorije

Organizator

Cankarjev dom Ljubljana