Home arhiv-dogodkov-dbus EVROVIZIJSKI MLADI PLESALCI

EVROVIZIJSKI MLADI PLESALCI

Televizija Slovenija, Studio 1, 2. februar 2015 ob 10:00


Že tretjič zapored je februarja 2015 Društvo baletnih umetnikov Slovenije sodelovalo s Televizijo Slovenija pri organizaciji in realizaciji tekmovanja za izbor slovenskega predstavnika na prestižnem tekmovanju Evrovizijski mladi plesalci. Žirijo so tokrat sestavljali Magda Vrhovec, Maruša Vidmar, Rosana Hribar, Mojca Uršič in Tomaž Rode.

Na prestižnem Evrovizijskem tekmovanju mladih plesalcev, ki je bilo letos v Novem gledališču v Plznu na Češkem, se je predstavilo 10 izbranih, talentiranih mladih evropskih plesalcev, starih od 16 do 21 let, med njimi tudi 17-letna Slovenka Staša Tušar, ki jo je za predstavnico TV Slovenija in s tem naše države na nacionalnem izboru februarja 2015 izbrala žirija uglednih slovenskih baletnih in plesnih umetnikov. Za svojo skupinsko tekmovalno koreografsko postavitev jo je izbral tudi Anglež Cameron MacMillan, »glavni« koreograf tekmovanja. Staša je dijakinja 3. letnika Gimnazije Bežigrad in 2. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. Prejela je že številna priznanja in najvišje nagrade. Koreografijo za solo tekmovalno točko z naslovom Gardenfound je za Stašo Tušar postavila profesorica na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani Tanja Pavlič. Staša Tušar se je prebila do finala, kjer je na koncu zasedla izjemno drugo mesto.

Tokrat je organizacijo prevzela češka televizija ob sodelovanju članic EBU, tudi naše nacionalne televizije.

V Plznu so se plesalci v tednu od 13. do 20. junija 2015 najprej pomerili s solo točkami, nato pa so, razdeljeni v dve skupini, tekmovali še v skupinskem plesu in na koncu v dvoboju za naziv Evrovizijski mladi plesalec 2015.

Za sodelovanje slovenske nacionalne televizije na evrovizijskem tekmovanju kot vodja delegacije skrbi urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Danica Dolinar.

Date

02.02.2015
Expired!

Lokacija

TV Slovenija
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije