Home arhiv-dogodkov-dbus DANCS-PIRAN MEDNARODNI POLETNI BALETNI SEMINAR

DANCS-PIRAN MEDNARODNI POLETNI BALETNI SEMINAR

Dancs center, c/o Osnovna šola Cirila Kosmača Piran, 24. julij 2017 – 5. avgust 2017


Ogled delavnic: vsak dan med 9:30 in 17:00


Dancs-Piran, mednarodni poletni baletni seminar, ki ga je Društvo baletnih umetnikov Slovenije uvedlo leta 2014, bo v letu 2017 potekal četrtič. Seminar je sinteza med resnim baletnim delom in počitnicami in je po svoji zasnovi unikaten. Udeleženci v baletnih dvoranah ne brusijo svojega znanja zgolj na način baletnega izobraževanja kakršnega so deležni med šolskim letom, ampak se v dveh tednih njegovega trajanja izobražujejo na način priprav na predstavi, javni uprizoritvi na odru, postavljenem na Tartinijevem trgu, na katerem od leta 2014 prav tako na pobudo in v organizaciji DBUS poteka sočasno s seminarjem Poletni festival Piran, ki v višku turistične sezone ponuja na ogled vrsto baletnih in glasbenih dogodkov.

V letu 2017 seminar Dancs-Piran v svoje vrste sprejema že zavidljivo višino udeležencev, to je natanko 100. Ti se tokrat izobražujejo v treh tečajih: začetniškem, osnovnem in nadaljevalnem oz. profesionalnem, prihajajo pa so iz Slovenije, Madžarske, Japonske, Nemčije, Italije, Hrvaške, Grčije, Kitajske in od drugod.

Začetniški tečaj v svoje vrste vključuje najmlajše učenke in učence, ki se z baletom šele pričenjajo srečevati. V letu 2017 jih v dveh delavnicah, učnih urah baleta in pripravah na predstavo, poučuje učiteljica Ana Trojnar. 

V Osnovni tečaj klasičnega baleta sodijo učenke in učenci nižjih baletnih šol. Izobražujejo se v štirih različnih delavnicah. Tijuana Križman Hudernik, edina slovenska baletna umetnica, ki na seminarju poučuje vsako leto, jih bo vodila skozi trening baleta ter baletni repertoar. Gabriele Haslinger, profesorica iz Dunaja in eno največjih imen mednarodne baletne scene 20. stoletja poučuje koreografsko delavnico klasičnega baleta. Koreografsko delavnico sodobnega baleta prevzema solistka Baleta SNG Maribor, Tetiana Svetlična.

V Nadaljevalnem oz. profesionalnem tečaju klasičnega baleta svoje znanje bogatijo plesalke in plesalci, ki so si bodisi že utrli pot na profesionalne odre, bodisi so tik pred njegovimi vrati. Poučujejo jih štirje različni pedagogi, kubanka Arianne Lafita Gonzalves, avstrijka prof. Gabriele Haslinger, italijan Vittorio Galloro ter Gaj Žmavc.


Več o Dancs-Piran mednarodnem poletnem baletnem seminarju: https://www.dancs-piran.com

Date

24.07.2017 - 05.08.2017
Expired!

Lokacija

Osnovna šola Cirila kosmača Piran
Oljčna pot 24, 6330 Piran - Pirano
Kategorije

Organizator

Društvo baletnih umetnikov Slovenije